Allmän kurs - Textil & Form - Åredalens folkhögskola

Allmän kurs – Textil & Form

allman_kurs_textil

Allmän kurs vänder sig till dig som vill läsa upp en grund- eller gymnasiebehörighet. Här läser du behörighetsgivande kurser integrerat med varandra. Studierna sker tematiskt och ämnesövergripande. Vi vill att du ska ha möjlighet att hitta din egen inlärningsstil, utifrån dina förutsättningar och behov. Vi lägger upp en individuell studieplan för dig tillsammans med kursläraren. Du har dessutom möjlighet att välja en inriktning på din utbildning genom våra Valbara kurser.

I Åredalen finns en fantastisk fjällmiljö och vi varvar aktiviteter inomhus med lektioner utomhus och praktiskt arbete med teoretiskt.

Ämnen som du kan läsa in genom vår Allmänna kurs:

  • Svenska
  • Matematik
  • Engelska
  • Naturkunskap
  • Samhällskunskap
  • Historia
  • Religion

Inriktning Textil & Form

Tycker du om att arbeta med dina händer och vara kreativ ? Vi erbjuder ett slöjd och hantverks tillval till dina teoretiska studier för grundläggande behörighet. Två dagar i vecken jobbar vi med många olika slöjd och hantverkstekniker i textil och trä material.

Sömnad – skinn -tygtryck – täljning – plåt – väv -garn -ull – broderi – lappa och laga, återbruk.

Prova dina ideér och uttryck i egna projekt,så du får en bred bas för vidare skapande. Vi gör besök hos lokala slöjdare, hantverkare och  utställningar, efter gruppens önskan. Varje ämne inleds med lärarledda lektioner. Därefter väljer du vad du vill göra i given teknik. Undervisningen är mycket fri och under stort eget ansvar. Du använder din kreativitet och kunskap för att utveckla din idé till färdig produkt.

På skolan jobbar vi med hållbarhet och omtanke om miljön,  så också på denna kurs. I möjligaste mån jobbar vi med naturmaterial och återbruk av material. Vi sparar på naturen och får ett billigare material att arbeta med.

Det finns en god tradition på skolan att utbilda inom textil vilket ger dig bra förutsättningar att utveckla din kreativitet och teknik.

Veckoupplägg

Behörighetsgivande ämnen
Under måndagar, tisdagar och onsdagarna läser du behörighetsgivande ämnen.
Studierna sker tematiskt och ämnesövergripande.

Fördjupning
Halva onsdagen planerar och ansvarar du själv för, i samarbete med en handledare. Här får du möjlighet att träna inför vidare studier genom att studera ett eget valt intresseområde.

Valbara kurser
Under torsdagar och fredagar läser du Valbara kurser. Det innebär att du väljer kurser utifrån eget intresse och studerar tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan. Kurserna ger dig goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Här finns det även möjlighet att studera behörighetsgivande kurser. Läs mer om Valbara kurser här: Valbara kurser

Behörighetsgivande ämnen

Utifrån ditt individuella studieupplägg kan studierna ge motsvarande gymnasiekompetens vilket gör dig behörig att söka vidare till högskola och universitet. Gäller följande ämnen: Svenska 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1a, b eller c, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1 samt Religion 1.

Du kan också läsa in andra behörigheter. Studierna kan även ge behörighet i ämnen som du inte har godkänt (F) från gymnasiet. Behörigheterna kan kompletteras till ditt gymnasiebetyg men ger inte meritpoäng i gymnasieskolans urvalsgrupper.

Kontakta kursansvarig eller studievägledare om du vill veta mer.

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri, men det tillkommer en avgift för studieomkostnader som täcker gemensamma studieresor, studiebesök, material och kopiering. För Allmän kurs – Textil & Form är studieomkostnaden ca 2500 kr.

I samband med att du tackar ja till kursen betalar du en anmälningsavgift på 500 kr. Hela summan betalas tillbaka vid första fakturatillfället.

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnadsinformation