Konfirmation - Åredalens folkhögskola

Konfirmation

Dags för konfirmation?  I nuläget så har vi ingen konfirmationskurs hos oss utan den sker hos

EFS Mittnorrland

Konfirmation är för dig som börjar årskurs 8 och är nyfiken på att tillsammans med nya kompisar och ledare lära känna den kristna tron.

EFS har en lång tradition av att arrangera konfirmationsläsningar tillsammans med Svenska kyrkan på olika platser i Jämtland och Västernorrland.
 Under 2017–2018 satsade vi på ett nytt upplägg där alla konfirmander läser tillsammans på en plats – Åredalens folkhögskola. De sista veckorna och själva konfirmationsdagen kommer däremot att vara i närheten av Örnsköldsvik och Östersund.

Ordet ”konfirmation” kommer från att bekräfta eller få kvitto på något. Konfirmationen handlar om att du bekräftar ditt dop. Om du inte är döpt, önskar vi att det sker så tidigt som möjligt under konfirmationsläsningen.


Upplägg för  Konfirmationskursens olika steg

1.Lokal informationsdag

Konfirmationen startar i oktober med en informationsdag tillsammans med dina vårdnadshavare. Vi meddelar er om tid och plats för den träff som ligger närmast. Dagen börjar med en söndagsgudstjänst, där du som konfirmand välkomnas. Efter gudstjänsten äter ni mat tillsammans och får information om vad som kommer att hända under konfirmationskursen. Till sist får du din bibel.

 

2. Sportlovsveckan
I Åre träffas alla konfirmander och ledare för första gången.

Veckans innehåll:

  • Undervisning om Jesu liv, vem han var och vad han gjorde. Hur har det påverkat historien, och kan det betyda något för oss idag?
  • Skiddagar med instruktörer, där såväl nybörjaren som den som har vana ges möjlighet att utveckla åkningen.
  • Aktiviteter som skapar god gemenskap. Sport, lek, kvällsprogram, smågrupper och underhållning är några exempel på vad veckan erbjuder.

 

3.Storkonfa,

Sommarveckorna börjar med att alla konfirmander är tillsammans på Åredalens folkhögskola. Dagarna har ett fulltecknat schema med undervisning, fritidsaktiviteter, tävlingar, fjällvandring, sport, lek, kreativitet, andakter, möten och egen fritid.

Undervisningen kommer att handla om Gud som Fader, Son och helig Ande, bibeln, bön, dop, nattvard, det kristna livet, kärlek och relationer, kyrkan och hur allt har med våra liv att göra.

Aktivitetsspår som du väljer i Åre:

  • Active – Sport, utmaning, samarbete
  • Creative – Skapande, musik, konst
  • Outdoor – Äventyr, natur, överlevnad

 

4. Konfirmation på hemmaplan

Efter dagarna i Åre delas konfirmandgruppen. Vi kommer nu närmare det lokala församlingsarbetet. Kursens sista del fram till konfirmationsdagen blir på en lägergård.

Solbacken – för dig som bor längs norrlandskusten. Gården ligger i Örnsköldsviks skärgård.
Wilhelmsberg – för dig som bor i Jämtland. Gården ligger på Norderön utanför Östersund.


 

  • Vi godkänner att vårt barn får vara med på bilder och filmer som tas under konfirmationstiden (materialet kommer ev. att användas i marknadsföringssyfte):
  • Godkänner ni att konfirmandens personuppgifter behandlas i en databas, endast för EFS och Salt verksamhet? (enl. PUL 1998:204)
  • DOP För att konfirmera dig behöver du vara döpt. Vi vill därför att du kryssar i något av följande alternativ. Är du inte döpt, uppmuntrar vi dig att det sker tidigt under konfirmationstiden. Vid frågor kontakta Marianne ”Nanne” Näslund e-post: info@efsmittnorrland.se, tel: 0660-159 84