Sommarkurser - Åredalens folkhögskola

Sommarkurser

Åredalens folkhögskola erbjuder ett unikt utbud av spännande sommarkurser för alla! Kurserna går vecka 25 eller 26 och är förlagda antingen i Åredalen eller i södra Frankrike.  Ta tillvara på chansen att lära dig något nytt, vistas i härlig miljö och träffa nya vänner! Kursutbudet hittar du nedan. Välkommen!

Boende och Mat

Under sommarkurserna har du möjlighet att både bo på skolans internat och äta mat i skolans matsal. För dig som vill laga/värma din egen mat finns det möjlighet till det.

Kostnad

Helpension vecka 25 måndag – torsdag: 2530 kr
Helpension  vecka 26 måndag – fredag: 2770kr
Extra natt (söndag-måndag eller fredag-lördag): 320 kr
v. 26 Fika dagtid:400 kr
v. 26Fika dagtid samt 5 luncher: 850 kr

v. 25 Fika dagtid 320 kr

v. 25 Fika dagtid samt 4 luncher : 680 kr
Städning per rum:500 kr
Sänglinne: 250 kr

Kursutbud   2019

Akvarell 

Här är en vecka där du får möjlighet att uttrycka dig i samklang med vatten, färg och form. Du får lära känna akvarellfärgens möjligheter genom övningar och fritt måleri. Vi gör utflykter för att hämta inspiration, Ristafallets vattenflöde finns nära oss. Du kan vara nybörjare eller målat länge, vi möts där du är. I år kommer det att vara chans att gå kursen antingen vecka 25 eller 26.

Vecka 25, Datum:17 – 20 juni 2019      FULLT
Vecka 26, Datum:24 – 28 juni 2019      FULLT
Studieomkostnader: 200 kr  (betalas på plats)
Kursledare: Ulla Granqvist, konstnär

Akvarell & Vandring

Kombinera glädjen i att måla akvarell och få ta del av det Jämtländska fjällandskapet till fots. Grunderna i Akvarell och kortare vandringar (2-5 km) med akvarell grejerna redo i ryggsäcken. För att sedan stanna upp vid en vacker vy, koka kaffe på elden och måla in dig i landskapet

Materialkostnader: 200 kr ( betalas på plats)

Inga förkunskaper krävs

Datum: 17 – 20 juni 2019 

Studieomkostnad: 500 kr ( betalas på plats)

Kursledare: Arna Rydberg, konstlärare

Skogens & Fjällets skafferi 

Skogens och fjällets skafferi. Vi  vandrar, letar, plockar och njuter. I vår närmiljö kan vi få det mesta vi behöver. Under de här dagarna lär vi oss var vi kan hitta och hur vi kan ta vara på några av de vilda växterna.

Datum: 17 – 20 juni 2019

Studieomkostnader : 500kr ( betalas på plats)

Kursledare : Jessika Forsberg, lärare och entreprenör

Flugfiske

Vill du veta mer om var det är bäst att stå i vattendraget när du flugfiskar? Vill du få råd och kunskap om vilken tid på dygnet och vilket väder som ger mest napp? Kom till oss i sommar och få utrymme för att fiska hela dagarna. Kursen ger dig chansen att prova fiske praktiskt. Med ett inslag av teori kommer dina fiskekunskaper att förbättras.

Datum: 24 juni – 28 juni 2019
Studieomkostnader: ca 600 kr  ( betalas på plats)
Kursledare: Per Boström, flugfiske entusiast

Retreat & fjäll  Inställd

Retreat dagar med bibelfördjupning, samtal och bön. Vi gör flera lugna och meditativa vandringar i fjällmiljö då vi också lär känna pilgrimstraditionen. Delar av kursen sker i tystnad. Inga särskilda förkunskaper krävs – endast ett öppet sinne och en nyfikenhet på tron och livet!

Datum: 17 – 20 juni 2019

Studieomkostnader: Ca 150 kr för resor mm (Betalas på plats)

Kursledare: Martin Boström, lärare och pastor

Introduktion Fjällvandring  x 2

Är du nyfiken på fjället och fjällvandring? Då är detta kursen för dig! Tillsammans med vår professionell fjällguide lär vi oss grunderna i fjällvandring och fjällvett. Under våra vandringsdagar går vi igenom moment som karta/kompass, flora/fauna och fjällvett/-säkerhet. Dagarna fylls av  fjällvandring på närliggande fjäll, gemenskap, vila och lärtillfällen ute på fjället. Vi är ute i alla väder! Kursen kräver grundläggande kondition, då vandringarna är på stigar mellan ca 6 km till ca 1 mil/dag. Varje kursdeltagare har med sig egen utrustning/kläder så som underställ, regnkläder, varm jacka/tröja, mössa/vantar, termos, ryggsäck, vattenflaska, stabila skor/kängor, solglasögon, solskyddsmedel, sittunderlag, varma sockar och första förband. I kursen ingår karta, kompass och lån av vindsäck  (gruppvis).
Datum:17 – 20 juni 2019

Studieomkostnad: 500:-, samt resor till och från fjället( betalas på plats)

Kurs 1 Datum:17 – 20 juni 2019

Kurs 2 Datum: 17 – 20 juni 2019  INSTÄLLD

Kursledare:  Kurs 1 :Johan Arnemo, Fjällguide

Kurs 2 : Ej bestämt ännu

Vandring och närvaro i fjällnära natur  

Denna sommarkurs kombinerar vandring med övningar för att öka din närvaro samt uppleva med alla dina sinnen. Vi lämnar stigar och leder  för att kunna njuta och välja  sin egen väg i naturen. Några vandringsteman: Barfotavandring, pilgrimsvandring och vandra i samernas spår. Vandringsturerna är mellan 5-15 km långa.  I år har du chansen att gå kursen antingen v 25 med 4 dagar eller v 26 med 5 dagar.

Vecka 25 Datum: 17 – 20 juni 2019 Inställd

Vecka 26 Datum: 24 juni – 28 juni 2019

Studieomkostnader: ca 500 kr( betalas på plats)
Kursledare: Pernilla Högberg och Jessika Forsberg , lärare

Tälja i trä  Inställd

Introduktionskurs Tälja i trä. Vi kommer lära oss lite om grunderna för materialval , verktygshantering och tälj tekniker. Utifrån detta sedan tälja föremål som både kan brukas och pryda vardagen. Med folkhögskolans slöjdsal som bas kommer vi använda omgivningarna längs Indalsälven och Ristafallet till att inspirera vårt skapande. Verktyg och material finns på plats.

Materielkostnad :ca 500 kr

Datum:17 – 20 juni 2019

Kursledare: John Andersson, snickare och träsnidare

Skriv ditt liv  

”Skriv ditt liv” är kursen för dig som bär på en dröm om att skriva din livshistoria. Kanske vill du att familj och släkt ska få ta del av din berättelse, kanske behöver du skriva den för att få syn på dig själv och ditt liv.

Kursdagarna innehåller skrivövningar för att väcka inspirationen, teori kring livsberättande och förstås, mest av allt, eget skrivande. Varmt välkommen med din dator eller med ditt block och penna!

Om du vill ha mer info om kursen, maila mig gärna! gryningsljus@live.se

Datum: 24 juni – 28 juni 2019
Kursledare: Karin Härjegård, präst och författare

Hållbar sömnad

Vi syr tillsammans och inspireras av varandra. Under rubriken Hållbar sömnad ryms till exempel sömnad av tygkassar, väskor, necessärer och påsar till förvaring och handling. Hur man, förutom att sy olika modeller av väskor, även kan göra sin kasse personlig genom applikationer eller enkla tygtryck kommer att läras ut. Lagningar och ändringar är andra varmt välkomna projekt .Eller varför inte ta chansen att färdigställa något UFO ( Un Finished Objekts) Allt i hållbarhetens tecken

Ta  med egen symaskin och material. Några maskiner finns att låna.Och visst material kommer att finnas till försäljning.

Datum: 24 juni – 28 juni 2019  FULLT
Kursledare: Anette Johansson , textillärare

Foto i fjällen

Vi börja veckan med att gå igenom grunderna i fotografering med digitalkamera,samt enklare bildbearbetning.Sedan löser vi olika fotografiska uppgifter i storslagen natur.Vi kommer att prata om naturfotografering, men även om andra inriktningar ,som macro- och porträtt fotografering.

Datum: 24 juni – 28 juni 2019  FULLT
Studieomkostnader: 500 kr( betalas på plats)
Kursledare: Katja Kristoferson, fotograf

Konstkurs i Frankrike

Åredalens folkhögskola erbjuder en sommarkurs i konst och kultur i Sydfrankrike. En kurs för dig som skapar och vill få nya intryck. Du får uppleva färg med bl a studiebesök i Roussillon, besök på museet där man förr tillverkade pigment, du får se inspirerande landskap och utställningar samt skapa tillsammans med andra i en kreativ miljö. Praktiskt arbete i olika tekniker och diskussioner kring konst. Kursen är öppen för alla åldrar och gratis för alla, du betalar bara för boende, mat och resor. Välj om du vill gå en eller två veckor. Bilder från staden och sommarkursen finns på: www.ecoledemontcotton.eu

Datum: v.  25 och 26, 2019     
Studieomkostnader: 
Undervisningen är helt gratis, men inträde och bussresor kostar ca 40 euro/vecka
Mat och boende:
1)större enkelrum med eget badrum: 1700 kronor/veckan,
2)mindre enkelrum med eget badrum : 1500 kronor/vecka
3)Större enkelrum med gemensamt badrum:1500 kronor/vecka.
Lakan finns, ta med dig badhandduk. Det finns sex rum med eget badrum och toalett, samt 6 rum där du delar badrum med de andra. Köken är gemensamma. Matkostnad står du för själv, det finns kök och marknad.
Plats: Bagnols sur Cèze i Sydfrankrike
Resa: Du ordnar din resa till och från Frankrike själv. Tips och hjälp ges. (bra att vara ute i god tid ca 1 månad minst). Ankomst- och avresedag är söndag
Mer information:  Kursbeskrivning
Anmälan: Anmälan till denna kurs kan inte göras via nedanstående anmälningsformulär, utan du ska maila till helena@aredalensfhsk.se. Sista anmälningsdag är 11 maj 2019, Vi tar max 12 personer per vecka, först till kvarn…