Valbara kurser | Åredalens folkhögskola

Valbara kurser

Valbara kurser är kortare kurser som du läser två dagar i veckan under en period på sex veckor. Under hela läsåret finns det fyra olika perioder. Du väljer kurs utifrån eget intresse och får på så sätt goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Kurserna läser du tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan.

Du måste inte läsa en längre utbildning på skolan för att få gå en Valbar kurs, utan kan läsa en Valbara kurs helt fristående. Kanske något för dig som bor i bygden men inte vill studera på heltid eller för dig som vill resa hit och njuta av Åredalen under en kortare period. Skolans egna kursdeltagare har förtur till kurserna.

Du som behöver läsa behörighetsämnen kan göra det som en Valbar kurs t.ex. för att komplettera ditt gymnasiebetyg. Det ger dock inte meritpoäng i gymnasieskolans urvalsgrupper men styrker den enskilda behörigheten.

Följande kurser erbjuds läsåret 2018/2019. 
Med reservationer för ändringar.

Period 1

Torsdagar och fredagar, vecka 38 – 43

Friluftsliv – Fjällsport – Pilgrimsvandring S:t Olavsleden

Kursen inleds med grundläggande friluftsliv, pilgrimsvandring, fysisk grundträning i lätt terräng samt information om träning, kost och klädsel samt hållbara synsätt på människa och natur. Ett temaval görs mellan: Fjällsport och Pilgrimsvandring. Övriga inslag i kursen kommer att vara: Vandring upp på Åreskutans topp. Paddling i fjällvatten och strömvatten. Pilgrimsvandring längs älven. Samtal, bearbetning av de erfarenheter som görs.

Utrustning: Stabila, vattentåliga sportskor/kängor samt vind/regnkläder är viktig utrustning för att genomföra kursen. Övrig utrustning kan ordnas på skolan alt. hyras.
Kostnader: Cirka 700 kr som täcker hyra av cykel, kanot/kajak, klättringsutrustning samt transport.
Ansvarig lärare:  Olle Mobärg

Svenska 2-3

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. I kursen ingår litteraturstudier, praktiskt skrivande, muntliga övningar av varierat slag. Du kommer att träna din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift och din förmåga att analysera det du läser.
Kostnader: Litteratur och kopior.
Ansvarig lärare:  Linnea Allberg

Självhushåll, hållbarhet

Ta vara på höstens skafferi
Vi skördar i landet , i skogen och på fjället .
Vi lagrar och förädlar .
Hur förbereder vi oss inför vintern ?
Vad är ett hållbart liv ?
Det finns möjlighet att fördjupa sig i bl.a. ull , jorden , örter , bär , svamp , slöjd , bakning ,
återbruk med mera .
Kostnader : ca 300 kr
ansvarig lärare: Jessica Forsberg

Konstuttryck

Är en kurs där du skall finna glädjen och lusten att uttrycka dig . Genom att prova olika konstnärliga uttrycksätt. Vi jobbar exempelvis med skulptur i gips och lera, assemblage, tredimensionellt collage,  oljemåleri och streetart

Kostnader: ca 300 kr.

Ansvarig lärare: Arna Rydberg

Textil – Vävning

Fristående kurs Textil finns för dig som vill lära dig grunderna i många olika hantverkstekniker och vill leva mer hållbart, för att göra världen lite bättre.

Prova om vävning är ditt sätt att hitta din kreativa kraft. Få insikt i, hur det mest använda textila materialet tillverkas. Du formger din egen väv.Färg och form är en naturlig del när du planerar din väv. Väv med mattrasor, snören,pärlor,ullgarner, plastpåsar, många material är användbara bara de passar till ändamålet. Använd din kreativitet och kunskap för att lösa svårigheter när du utvecklar din formgivning.

Vi provar olika sätt att väva, i stor vävstol,bandväv,pärlväv och bildväv. Teori om vävstolens uppsättning och funktion och praktiskt arbete blandas under kursen. Vi gör studiebesök i Åreområdet, hos företag som sätter miljö,funktion och hållbarhet i fokus. Kursen avslutas med en utställning och workshop på skolan, där vi får inspirera varandra och andra.

Carina Ericsson

Dela – Tro

Vad är mission?
Vad är religion?
Varför mission?
Vilken är kristendomens kärna?
Hur förhåller sig krisen tro till andra religioner? Under kursen Dela tro kommer vi att jobba med ovanstående frågor. Film, studiebesök och möten med missionärer ingår också i kursen. Ansvarig lärare: Hans Bolin

Period 2

Torsdagar och fredagar, vecka 45 – 50

Världsreligioner/Islamologi

Kursen tar upp fyra grundläggande sätt att tolka och förstå verkligheten. Vi vill skapa kunskap, förståelse och inlevelseförmåga vad gäller viktiga begrepp inom ”de 3 semitiska omvändelsereligionerna” (judendom, islam, kristendom). Tyngdpunkten i kursen ligger på grundläggande islamologi (islamkunskap). Det som på 80-talet var nyandligt har i dag blivit den nya folkreligionen. Vad innebär begrepp som: ”nykultism”, andliga guider, healing? Hur skiljer sig synen på tillvaron, ondskan, Gud…? Kursen består av föreläsningar, diskussioner och eget fördjupningsarbete. Kursen kan ge behörighet i Religion 1, 2 med viss komplettering.
Kostnader: Litteratur och kopior. Ansvariglärare: Hans Bolin

Engelska

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. I kursen ingår att träna tal, att skriva, att läsa engelsk litteratur, att lyssna till engelska från olika länder och miljöer. Du kan satsa på behörighet i Eng 5, 6.
Kostnader: Litteratur och kopior. Ansvarig lärare: Nell Ray

Ledarskap

Kursen ledarskap ger dig en möjlighet att reflektera över och lära mer om ledarskapets förutsättningar. Vi kommer att studera olika ledarstilar, goda och dåliga egenskaper för en ledare samt ledarskap när det blir kris eller konflikt. Du får också insikt i etik, sekretess och lagar som gäller inom ledarskapet. Kursen är upplagd med en blandning av bikupor (små diskussionsgrupper), föreläsningar men också praktiska övningar och teoretiska diskussioner. Kursens syfte fungerar bäst om Du har egen erfarenhet av ledarskap. Du kommer att få möta aktiva, professionella ledare som gäster samt att vi studerar gruppens dynamik och grupprocesser med utgångspunkt från dina egna erfarenheter.
Kostnader: ev. litteratur. Ansvarig lärare: Olle Mobärg

Självhushåll, hållbarhet

Vintern kommer
Nu ska djuren in och det är dags för slakt .
Vi tar vara på kött och skinn .
Av ullen kan vi göra varma kläder .
Det är tid för hantverk och att reparera .
Vi arbetar i skogen och tar vara på kommande virke och ved .
Vi bakar bröd i bakugnen och gör annat gott inför julen .
Det finns möjlighet att fördjupa sig i bl.a. ull , hantverk , bakning , julklappstillverkning ,
återbruk med mera .
Kostnader : ca 300 kr .
ansvarig lärare: Jessica Forsberg

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska utrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnader: 400 kr
Ansvarig lärare: Arna Rydberg

Textil

Utmana din kreativitet med fantasi och leklust. Använd material som redan finns, sy om, ändra detaljer eller skapa helt nytt. Formge och sy dina egna kläder i stället för att köpa nytt. Förnya – tex.  genom att färga om,  trycka egna mönster, brodera, med mera. Smycka dig – en tradition i alla kulturer, vi hittar olika tekniker i olika kulturer, vad har vi gemensamt ? Inspireras  och översätt till material som vi har. Personligt och funktionellt utan påfrestning miljön.

Vi arbetar med förnybara material – ull, lin, bomull, siden, och viskos. Vi undersöker olika textila material,  förnybara material och olika oljebaserade fibrer, bla. funktionstyger i sportkläder. Hur ser omvärlden ut, när det gäller textila material ? Många slöjdare, hantverkare och konstnärer arbetar med att återanvända olika material. Hur ser det ut ? Vi undersöker och delger varandra, du väljer hur.

Ansvarig lärare Sofia Hamrin

Period 3

Torsdagar och fredagar, vecka 2-5 8-9

Måleri

Oljemåleri.

Nu har du möjlighet att öppna dörren till måleriets värld. Eller  vill du utveckla ditt måleri vidare? Vi arbetar med bildkomposition, färglära och materialkunskap. Hitta glädjen och ditt unika egna konstnärliga uttryck.
Kostnad: Cirka 500kr
Ansv: Arna Rydberg

Projektarbete/fördjupning

Kursen projektarbete/fördjupning är en kurs i hur du kan bedriva ett projekt utifrån ett teoretiskt eller praktiskt ämne som du vill fördjupa dig inom. Du får en grundläggande teoretisk grund i hur en undersökning genomförs med hjälp av dagbok, intervju, litteraturstudier, observation eller enkäter. Denna kurs har du nytta av inom fortsatta studier men också i verkliga livet då många arbeten idag är i projektform. Genom ditt ämnesval kan du välja att antingen fördjupa eller bredda dina studier i kombination med dina linje/profilstudier.

Snöland

I kursen introducerar vi skidåkning alpint, telemark, snowboard och turåkning på temat ”all snö – all terräng”. Beroende på förkunskap och intresse kan grupper bildas med olika huvudinriktning. Friluftssäkerhet och skidsäkerhet ingår. Deltagaren får veta mer om vinterturism och hållbar utveckling. Möjligheter att prova att bo ute i snö, laga mat etc ska beredas de som vill prioritera tid för det. Utrustning står deltagaren för och möjligheter att hyra finns i området vid behov. En process för att kunna göra aktiva hållbara val som påverkar kostnader och inriktning ingår i kursen.
Kostnader: för lift och transporter står deltagaren för. Ett säsongskort i skidanläggning kostar mellan 800 kr och 3500 kr samt transporter under perioden 300 kr.

Textil kurs

Fristående kurs Textil finns för dig som vill lära dig grunderna i många olika hantverkstekniker och vill leva mer hållbart, för att göra världen lite bättre.

Prova om vävning är ditt sätt att hitta din kreativa kraft. Få insikt i, hur det mest använda textila materialet tillverkas. Du formger din egen väv.Färg och form är en naturlig del när du planerar din väv. Väv med mattrasor, snören,pärlor,ullgarner, plastpåsar, många material är användbara bara de passar till ändamålet. Använd din kreativitet och kunskap för att lösa svårigheter när du utvecklar din formgivning.

Vi provar olika sätt att väva, i stor vävstol,bandväv,pärlväv och bildväv. Teori om vävstolens uppsättning och funktion och praktiskt arbete blandas under kursen. Vi gör studiebesök i Åreområdet, hos företag som sätter miljö,funktion och hållbarhet i fokus. Kursen avslutas med en utställning och workshop på skolan, där vi får inspirera varandra och andra.

Självhushåll, hållbarhet

Vinter

Vad är hållbart att äta nu som ger oss tillräcklig

energi för att orka och hålla oss varma ?

Vi utforskar olika boenden och energikällor .

Vi testar egna huskurer .

Nu är det tid för den första sådden och att grodda .

Det är även en bra tid för hantverk –

Kursen pågår omväxlande ute och inne beroende på väder och aktivitet .

Ni får tid för en egen fördjupning .

( kursavgift 300 kr )

kursledare Jessica Forsberg

Matematik

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. Kursen kan leda dig till ökad matematisk förståelse för såväl vidare studier eller i ditt vardagsliv. I kursen ingår att öva förmågor och färdigheter inom matematik såsom problemlösning, procedur, relevans och kommunikation.
Du kan satsa på behörighet i Ma 1, 2, 3, 4.
Kostnader: Litteratur och kopior. Ansvarig lärare: Kajsa Silfverdal

 

Period 4

Torsdagar och fredagar, vecka 13-15 + 18-20

Historia

Vad har man för nytta av att läsa historia? För att kunna förstå sig själv och andra! Kursplanen motsvarar gymnasiets 1a1 och 1a 2 eller 1 b och ger en översiktlig bild av världshistorien. Historia är ett nytt behörighetsämne för grundläggande behörighet, till högskolestudier.
Kostnader: Ev. litteratur. Ansv. Hans Bolin

Fjäll skog och vatten

Vi följer naturen i de dramatiska förändringar som våren gör. Upplevelsen av att det skapas nytt och mötet med en intensiv aktivitet över hela vårt fjällområde blir både lärorikt och spännande. Kursen tar upp hållbar matlagning ute, miljösmarta transporter till våra naturplatser, växter som kommer efter snön och fågelliv vid Ånnsjön. Paddling och tältnätter eller sova under bar himmel ingår.
Kostnader: Transporter och utrustning bekostas av deltagaren och kostar ca. 600 kr som grund och om längre studieresa görs tillkommer upp till 600 kr. Ansv. Olle Mobärg

 

Hållbarhet och självhushåll

Period 4

Våren kommer

Nu välkomnar vi ljuset och värmen !

Vi får möta djurens ungar på gårdar i bygden .

Nu är det tid att så och förbereda i växthus och i grönsakslandet .

Det första gröna kommer fram och vi kan skörda .

Vi får sav från björkarna och energi från solen .

Kursen pågår omväxlande ute och inne beroende på väder och aktivitet .

Ni får tid för en egen fördjupning .

( kursavgift 300 kr )

kursledare Jessica Forsberg

 

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska utrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnader: 400 kr
Ansvarig lärare: Arna Rydberg

 

Ansökan

Du som inte går på skolan men vill läsa en Valbar kurs hos oss fyller i detta ansökningsformulär:

https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=4276