Valbara kurser | Åredalens folkhögskola

Valbara kurser

Information om kurserna scrolla ner. För ansökan följ länken vid varje period.

Valbara kurser är kortare kurser som du läser två dagar i veckan under en period på sex veckor. Under hela läsåret finns det fyra olika perioder. Du väljer kurs utifrån eget intresse och får på så sätt goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Kurserna läser du tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan.

Du som behöver läsa behörighetsämnen kan göra det som en Valbar kurs t.ex. för att komplettera ditt gymnasiebetyg. Det ger dock inte meritpoäng i gymnasieskolans urvalsgrupper men styrker den enskilda behörigheten.

Detta läsår erbjuder vi endast valbara kurser till de som går långa kurser på Åredalens folkhögskola. Detta är en åtgärd utifrån vår handlingsplan kring convid 19. Vi hoppas att kunna fortsätta att erbjuda intressant folkbildning för bygdens folk och andra under läsåret 2021/2022

Följande kurser erbjuds läsåret 2020/2021. 
Med reservationer för ändringar.

 

Period 1

Ansökan period 1:

Torsdagar och fredagar, vecka 38 – 43

Friluftsliv – Fjällsport

Kursen inleds med grundläggande friluftsliv, pilgrimsvandring, fysisk grundträning i lätt terräng samt information om träning, kost och klädsel samt hållbara synsätt på människa och natur. Ett temaval görs mellan: Fjällsport och Pilgrimsvandring. Övriga inslag i kursen kommer att vara: Vandring upp på Åreskutans topp. Paddling i fjällvatten och strömvatten. Pilgrimsvandring längs älven. Samtal, bearbetning av de erfarenheter som görs.

Utrustning: Stabila, vattentåliga sportskor/kängor samt vind/regnkläder är viktig utrustning för att genomföra kursen. Övrig utrustning kan ordnas på skolan alt. hyras.

Kostnader: Cirka 700 kr som täcker hyra av cykel, kanot/kajak, klättringsutrustning samt transport.

Ansvarig:  Olle Mobärg

ANSÖKAN

Matematik 1, 2, 3

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter.

Kursen kan leda dig till ökad matematisk förståelse för såväl vidare studier eller i ditt vardagsliv. I kursen ingår att öva förmågor och färdigheter inom matematik såsom problemlösning, procedur, relevans och kommunikation.
Du kan satsa på behörighet i Ma 1, 2, 3.
Kostnader: Litteratur och kopior.
Ansvarig: Kajsa Silfverdal

ANSÖKAN

Hållbart liv och självhushåll-höst

Ta vara på höstens skafferi!
Vi skördar i landet, i skogen och på fjället.
Vi lär oss att förädla och lagra på olika sätt.
Hur förbereder vi oss inför vintern?
Vad är ett hållbart liv? Vi ställer frågor, funderar, diskuterar och söker svar tillsammans.
Det finns möjlighet att fördjupa sig i något ämne eller arbeta praktiskt med ett eget projekt Kanske du vill torka din egen friluftsmat eller slöjda något.
Kostnader : ca 300 kr
Ansvarig lärare: Jessica Forsberg

ANSÖKAN

Skissa och teckna

Är en kurs där du erbjuds att finna glädjen och lusten att uttrycka dig med blyerts, kol och andra material. Upplev friheten i att snabbt fånga former i en skiss. Du får lära dig om olika tekniker och material och öva på att hitta känslan i tecknandets konst. Om vädret tillåter är vi ute och skapar.
Kostnader : ca 300 kr
Ansvarig: Linda Petersson Ödbring

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska utrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula

ANSÖKAN

Historia 1a1, 1a2

Historia – ett ämne som berör nutiden fast det handlar om vad som hänt förut. En kurs som ger grundläggande behörighet till högskola. Vi läser, disskuterar, ser film och tar del av aktuella händelser för att att ställa oss frågor för att förstå vår historia.

Kostnad: Ev litteratur.
Ansvarig: Markus Bergås

ANSÖKAN

Svenska grund

För dig som vill skaffa behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna läsa, lyssna, skriva och tala, individuellt och i grupp.

Ansvarig: Elna Bolin

ANSÖKAN

Period 2

Torsdagar och fredagar, vecka 2-7

Sy i renskinn

Hantverk är kultur och i fjälltrakterna där renen lever, ser vi ofta hantverk och bruksföremål gjorda av renskinn, horn och andra naturmaterial.

Det är en go känsla att plocka upp sin egen kaffepåse i skinn ur ryggsäcken eller ha den hemma som ett vackert föremål.

Nu får du möjlighet att lära dig att sy din egen!

Du får göra din egen kaffepåse och ditt egna armband under denna kurs.

Vi kommer också ha samtal om samisk kultur och historia

Kostnad 450 kr

Ansvarig: Arna Laula

ANSÖKAN

Måleri

Tillsammans experimenterar vi med pigment för att hitta ett eget förhållningssätt till färg. Fokus ligger i att testa och utforska olika färger.

Kostnad: Cirka 500kr
Ansvarig: Linda Peterson Ödbring

ANSÖKAN

Projektarbete/fördjupning

Här får du möjlighet att arbeta med en egen vald fördjupning eller projektarbete, utifrån din studieplan. Du ges här en möjlighet att fördjupa eller bredda innehållet i dina studier på din kurs. Kursen innehåller föreläsningar och workshops kring projektarbete och studieteknik samt individuell handledning. Några moment kommer att ske på distans för att förbereda dig ännu mer för högre studier. Här ges du möjlighet att läsa kursen Svenska 2 med handledning av Nell Ray

Ansvarig: Sofia Hamrin

ANSÖKAN

Hållbar hälsa med fokus på kost och träning

Under denna kurs får du möjlighet att lära dig mer om hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Kursen har fokus på hur träning, kost, återhämtning och sömn kan förbättra din hälsa. Vi kommer att arbeta både teoretiskt och praktisk på olika sätt. Målet är att du ska få kunskap om vad du själv behöver för att uppnå en hållbar hälsa i livet, därför kommer du under kursen skapa och följa en egen plan mot just det.

Kostnad: Cirka 300 kr

Ansvarig: Markus Bergås

ANSÖKAN

Snöland

I kursen introducerar vi skidåkning alpint, telemark, snowboard och turåkning på temat ”all snö – all terräng”. Beroende på förkunskap och intresse kan grupper bildas med olika huvudinriktning. Friluftssäkerhet och skidsäkerhet ingår. Deltagaren får veta mer om vinterturism och hållbar utveckling. Möjligheter att prova att bo ute i snö, laga mat etc ska beredas de som vill prioritera tid för det. Utrustning står deltagaren för och möjligheter att hyra finns i området vid behov. En process för att kunna göra aktiva hållbara val som påverkar kostnader och inriktning ingår i kursen.
Kostnader: för lift och transporter står deltagaren för. Ett säsongskort i skidanläggning kostar mellan 1000 kr (Trillevallen) och 4900 kr- 5500kr (Åre) samt transporter under perioden 300 kr.

Ansvarig: Olle Mobärg

ANSÖKAN

Engelska 5, 6

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna reading, listening, speaking, and writing, individuellt och i grupp.

Ansvarig: Elna Bolin

ANSÖKAN

Svenska grund

För dig som vill skaffa behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna läsa, lyssna, skriva och tala, individuellt och i grupp.

Ansvarig:

ANSÖKAN

Agenda 2030 Restaurang och städ

Vi erbjuder ett par platser för dig som är intresserad av att jobba praktiskt i vår verksamhet kök och städ.  Du får lära dig mer om hållbarhetsarbetet inom dessa områden och vad Agenda 2030 innebär.

Ansvarig: Anette Gustavsson och Peter Lind

ANSÖKAN

Period 3

Torsdagar och fredagar, vecka 15-20   (obs v. 19 mån-tis)

Världsreligioner

För dig som vill skaffa behörighet eller öka dina kunskaper. Under kursen får du lära dig mera om religioner, livsåskådningar och etiska förhållningssätt och olika tolkningar när det gäller dessa. Kunskaper  om samt förståelse för kristendomen och dess traditioner har särkild betydelse då dess värderingar ligger till grund för det Svenska samhället.

Kostnad: 100 kr (studiematerial och ev. studieresa)
Ansvarig: Olof Roos

ANSÖKAN

”Tron, livet och fjället”

”Tron, livet och fjället” är en upptäcktsfärd i trons värld och i jämtländsk fjällmiljö. Här får du tillsammans med andra fritt utforska vad kristen tro kan innebära. Kursen innehåller koncentrerade föredrag som behandlar olika teman. Därefter följer fika och samtal i grupper. I dessa samtal är det ”högt i tak” – alla frågor och åsikter är välkomna. Kursen består även av egen läsning och reflektion. Exakt vilka ämnesområden vi fördjupar avgör vi tillsammans i kursens början.

Vissa kursmoment genomförs utomhus. Vi gör utflykter och fjällturer –både i skolans närområde och på fjället. I kursens första del, skidturer och i dess senare del vandringar. Och kanske en fisketur. Vi kommer även lägga tid på att baka tillsammans, så att vi under våra gruppsamtal kan ha ”gofika”.

Kostnad: Ca 250 kr (material, resor, ingredienser till bakning + ev. hyra av skidutrustning tillkommer. Ansvarig: Martin Boström

ANSÖKAN

Fjäll, skog och vatten

Vi följer naturen i de dramatiska förändringar som våren gör. Upplevelsen av att det skapas nytt och mötet med en intensiv aktivitet över hela vårt fjällområde blir både lärorikt och spännande. Kursen tar upp hållbar matlagning ute, miljösmarta transporter till våra naturplatser, växter som kommer efter snön och fågelliv vid Ånnsjön. Paddling och tältnätter eller sova under bar himmel ingår.

Kostnad: Transporter och utrustning bekostas av deltagaren och kostar ca. 600 kr som grund och om längre studieresa görs tillkommer upp till 600 kr. Ansvarig. Olle Mobärg

ANSÖKAN

Hållbart liv och självhushåll-vår

Våren kommer! Nu välkomnar vi ljuset och värmen. Vi får möta djurens ungar på gårdar i bygden. Nu är det tid att så och förbereda i växthus och i grönsakslandet. Det första gröna kommer fram i naturen och vi kan skörda och ta hand om det näringsrika som kommer allra först. Nu får vi sav från björkarna och energi från solen. Kursen pågår ute och inne beroende på väder och aktivitet. Du får möjlighet att ägna en del av tiden till egen fördjupning som intresserar dig. Det kan vara en praktisk eller teoretisk fördjupning.

Kostnad: 300 kr
Ansvarig: Jessica Forsberg

ANSÖKAN

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska utrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula

ANSÖKAN

Tredimensionellt skapande

Ready made- Att använda sig av redan färdiga material eller föremål.

Här får du möjlighet att öva och utforska ditt konstnärliga uttryck i fler dimensioner. Du får guidning och handledning i olika tekniker. Du får möjlighet att  prova att skulptera i täljsten och arbeta med landart.

Ansvarig: Linda Petersson Ödbring

ANSÖKAN

Projektarbete/fördjupning

Här får du möjlighet att arbeta med en egen vald fördjupning eller projektarbete, utifrån din studieplan. Du ges här en möjlighet att fördjupa eller bredda innehållet i dina studier på din kurs. Kursen innehåller föreläsningar och workshops kring projektarbete och studieteknik samt individuell handledning. Några moment kommer att ske på distans för att förbereda dig ännu mer för högre studier. Här får du möjlighet att studera kursen Svenska 3 med handledning.

Ansvarig: Nell Rey

ANSÖKAN

Engelska grund

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna reading, listening, speaking, and writing, individuellt och i grupp.

Ansv: Markus Bergås

ANSÖKAN

Agenda 2030 Restaurang och städ

Vi erbjuder ett par platser för dig som är intresserad av att jobba praktiskt i vår verksamhet kök och städ.  Du får lära dig mer om hållbarhetsarbetet inom dessa områden och vad Agenda 2030 innebär.

Ansvarig: Anette Gustavsson och Peter Lind

ANSÖKAN