Valbara kurser | Åredalens folkhögskola

Valbara kurser

Information om kurserna scrolla ner. För ansökan följ länken vid varje period.

Valbara kurser är kortare kurser som du läser två dagar i veckan under en period på sex veckor. Under hela läsåret finns det tre olika perioder. Du väljer kurs utifrån eget intresse och får på så sätt goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Kurserna läser du tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan.

Du som behöver läsa behörighetsämnen kan göra det som en Valbar kurs t.ex. för att komplettera ditt gymnasiebetyg. Det ger dock inte meritpoäng i gymnasieskolans urvalsgrupper men styrker den enskilda behörigheten.

Detta läsår erbjuder vi endast valbara kurser till de som går långa kurser på Åredalens folkhögskola. Detta är en åtgärd utifrån vår handlingsplan kring covid 19. Vi hoppas att kunna fortsätta att erbjuda intressant folkbildning för bygdens folk och andra under läsåret 2022-2023

Följande kurser erbjuds läsåret 2021/2022. 
Med reservationer för ändringar.

 

Period 1

Ansökan period 1:

Torsdagar och fredagar, vecka 38 – 43

Friluftsliv – Fjällsport

Kursen inleds med grundläggande friluftsliv, pilgrimsvandring, fysisk grundträning i lätt terräng samt information om träning, kost och klädsel samt hållbara synsätt på människa och natur. Ett temaval görs mellan: Fjällsport och Pilgrimsvandring. Övriga inslag i kursen kommer att vara: Vandring upp på Åreskutans topp. Paddling i fjällvatten och strömvatten. Pilgrimsvandring längs älven. Samtal, bearbetning av de erfarenheter som görs.

Utrustning: Stabila, vattentåliga sportskor/kängor samt vind/regnkläder är viktig utrustning för att genomföra kursen. Övrig utrustning kan ordnas på skolan alt. hyras.

Kostnader: Cirka 700 kr som täcker hyra av cykel, kanot/kajak, klättringsutrustning samt transport.

Ansvarig:  Olle Mobärg

ANSÖKAN

Matematik  2, 3

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter.

Kursen kan leda dig till ökad matematisk förståelse för såväl vidare studier eller i ditt vardagsliv. I kursen ingår att öva förmågor och färdigheter inom matematik såsom problemlösning, procedur, relevans och kommunikation.
Du kan satsa på behörighet i Ma  2, 3.
 
 
Kostnader: Litteratur och kopior.
Ansvarig: Kajsa Silfverdal
 

ANSÖKAN

Hållbart liv och självhushåll-höst

Ta vara på höstens skafferi!
Vi skördar i landet, i skogen och på fjället.
Vi lär oss att förädla och lagra på olika sätt.
Hur förbereder vi oss inför vintern?
Vad är ett hållbart liv? Vi ställer frågor, funderar, diskuterar och söker svar tillsammans.
Det finns möjlighet att fördjupa sig i något ämne eller arbeta praktiskt med ett eget projekt Kanske du vill torka din egen friluftsmat eller slöjda något.
 
 
Kostnader : ca 300 kr
Ansvarig lärare: Jessica Forsberg
 

ANSÖKAN

 
 

Skissa och teckna

Är en kurs där du erbjuds att finna glädjen och lusten att uttrycka dig med blyerts, kol och andra material. Upplev friheten i att snabbt fånga former i en skiss. Du får lära dig om olika tekniker och material och öva på att hitta känslan i tecknandets konst. Om vädret tillåter är vi ute och skapar.
 
 
Kostnader : ca 300 kr
Ansvarig: Linda Petersson Ödbring
 

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska utrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula

ANSÖKAN

Historia 1a1, 1a2

Historia – ett ämne som berör nutiden fast det handlar om vad som hänt förut. En kurs som ger grundläggande behörighet till högskola. Vi läser, disskuterar, ser film och tar del av aktuella händelser för att att ställa oss frågor för att förstå vår historia.

Kostnad: Ev litteratur.
Ansvarig: Markus Bergås

ANSÖKAN

 

Period 2

Torsdagar och fredagar, vecka 2-7

Svenska: Universitetet nästa!

Vad innebär det egentligen att studera på universitet? Hur skriver man en vetenskaplig rapport? Och högskoleprovet – hur förbereder man sig inför det?

Denna kurs är till för dig som funderar på att ta steget vidare till universitets- eller högskolstudier efter folkhögskolan, och som önskar lära dig mer om vad det innebär.

Kursen ger behörighet i Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 men kan även läsas av dig som redan har grundläggande behörighet till högskolestudier men som vill fräscha upp kunskaperna.

Ansvarig: Nell Ray

ANSÖKAN

Måleri

Tillsammans experimenterar vi med pigment för att hitta ett eget förhållningssätt till färg. Fokus ligger i att testa och utforska olika färger.

Kostnad: Cirka 500kr
Ansvarig: Linda Peterson Ödbring

ANSÖKAN

Keramisk Form

Lär känna lerans fantastiska uttrycksmöjligheter
Grundtekniker
Drejning
Dekor och glasyr
Svartbränning
Skulptur
Design av egen servis

Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula

ANSÖKAN

Hållbar hälsa med fokus på kost och träning

Under denna kurs får du möjlighet att lära dig mer om hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Kursen har fokus på hur träning, kost, återhämtning och sömn kan förbättra din hälsa. Vi kommer att arbeta både teoretiskt och praktisk på olika sätt. Målet är att du ska få kunskap om vad du själv behöver för att uppnå en hållbar hälsa i livet, därför kommer du under kursen skapa och följa en egen plan mot just det.

Kostnad: Cirka 300 kr

Ansvarig: Markus Bergås

ANSÖKAN

Snöland

I kursen introducerar vi skidåkning alpint, telemark, snowboard och turåkning på temat ”all snö – all terräng”. Beroende på förkunskap och intresse kan grupper bildas med olika huvudinriktning. Friluftssäkerhet och skidsäkerhet ingår. Deltagaren får veta mer om vinterturism och hållbar utveckling. Möjligheter att prova att bo ute i snö, laga mat etc ska beredas de som vill prioritera tid för det. Utrustning står deltagaren för och möjligheter att hyra finns i området vid behov. En process för att kunna göra aktiva hållbara val som påverkar kostnader och inriktning ingår i kursen.
Kostnader: för lift och transporter står deltagaren för. Ett säsongskort i skidanläggning kostar mellan 1000 kr (Trillevallen) och 4900 kr- 5500kr (Åre) samt transporter under perioden 300 kr.

Ansvarig: Olle Mobärg

ANSÖKAN

Engelska 5, 6

För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna reading, listening, speaking, and writing, individuellt och i grupp.

Ansvarig: Elna Bolin

ANSÖKAN

 

 
 

Period 3

Torsdagar och fredagar, vecka 13,14, 17 – 20

Världsreligioner

För dig som vill skaffa behörighet eller öka dina kunskaper. Under kursen får du lära dig mera om religioner, livsåskådningar och etiska förhållningssätt och olika tolkningar när det gäller dessa. Kunskaper  om samt förståelse för kristendomen och dess traditioner har särkild betydelse då dess värderingar ligger till grund för det Svenska samhället.

Kostnad: 100 kr (studiematerial och ev. studieresa)
Ansvarig:

ANSÖKAN

”Tron, livet och fjället”

”Tron, livet och fjället” är en upptäcktsfärd i trons värld och i jämtländsk fjällmiljö. Här får du tillsammans med andra fritt utforska vad kristen tro kan innebära. Kursen innehåller koncentrerade föredrag som behandlar olika teman. Därefter följer fika och samtal i grupper. I dessa samtal är det ”högt i tak” – alla frågor och åsikter är välkomna. Kursen består även av egen läsning och reflektion. Exakt vilka ämnesområden vi fördjupar avgör vi tillsammans i kursens början.

Vissa kursmoment genomförs utomhus. Vi gör utflykter och fjällturer –både i skolans närområde och på fjället. I kursens första del, skidturer och i dess senare del vandringar. Och kanske en fisketur. Vi kommer även lägga tid på att baka tillsammans, så att vi under våra gruppsamtal kan ha ”gofika”.

Kostnad: Ca 250 kr (material, resor, ingredienser till bakning + ev. hyra av skidutrustning tillkommer. Ansvarig: Martin Boström

ANSÖKAN

Fjäll, skog och vatten

Vi följer naturen i de dramatiska förändringar som våren gör. Upplevelsen av att det skapas nytt och mötet med en intensiv aktivitet över hela vårt fjällområde blir både lärorikt och spännande. Kursen tar upp hållbar matlagning ute, miljösmarta transporter till våra naturplatser, växter som kommer efter snön och fågelliv vid Ånnsjön. Paddling och tältnätter eller sova under bar himmel ingår.

Kostnad: Transporter och utrustning bekostas av deltagaren och kostar ca. 600 kr som grund och om längre studieresa görs tillkommer upp till 600 kr. Ansvarig. Olle Mobärg

ANSÖKAN

Hållbart liv och självhushåll-vår

Våren kommer! Nu välkomnar vi ljuset och värmen. Vi får möta djurens ungar på gårdar i bygden. Nu är det tid att så och förbereda i växthus och i grönsakslandet. Det första gröna kommer fram i naturen och vi kan skörda och ta hand om det näringsrika som kommer allra först. Nu får vi sav från björkarna och energi från solen. Kursen pågår ute och inne beroende på väder och aktivitet. Du får möjlighet att ägna en del av tiden till egen fördjupning som intresserar dig. Det kan vara en praktisk eller teoretisk fördjupning.

Kostnad: 300 kr
Ansvarig: Jessica Forsberg

ANSÖKAN

Oljemåleri

 

Du får en grundläggande kurs i oljemåleriets möjligheter
Du får jobba med alltifrån klassiskt landskapsmåleri till naivt berättande måleri.
Inga förkunskaper krävs
Kostnad: 450 kr för material
Ansvarig:Arna Laula
 

Projektarbete/fördjupning

Den här kursen fokuserar på eget konstprojekt. Du får möjlighet att arbeta med en egen vald fördjupning eller projektarbete, utifrån din studieplan. En möjlighet att fördjupa eller bredda innehållet i dina studier på din kurs. Har du något du vill utveckla eller är du redan igång med ditt projekt? Vi möts där du är. Hjälp kan fås med hur du söker stöd för ditt projekt samt skriver en projektansökan. Här får du möjlighet i grupp att samtala om ditt projekt.  Fokus ligger på processen, samtalet och ditt projekt.

Ansvarig: Linda Petersson Ödbring

ANSÖKAN

Avsluta/slutföra

IN I MÅL – Avsluta/Slutföra uppgifter/kurser Kursen för dig som behöver lite extra tid på bli klart med en eller flera kursuppgifter, eller göra någon uppgift/moment i en kurs som du inte hunnit med under året. Vi arbetar med uppgifter och gör planer för att lyckas lämna in i tid och få ett så bra resultat som möjligt. Respektive ansvarig lärare ger dig tydliga instruktioner på vad du behöver göra och arbeta med inom respektive ämne/kurs för att lyckas.

Ansvarig: Markus Bergås

ANSÖKAN

Natur och miljö

En kurs som fördjupar dig inom naturvetenskapen genom att praktisk och teoretisk jobba med naturvetenskapliga arbetsmetoder.
Du får möjlighet till fördjupade kunskaper inom miljökunskap, människokroppens system, universums uppbyggnad från atom till galax.
Kursen ger också möjlighet att få behörighet i Naturkunskap 2.
Kostnad 300 kr
Ansvarig: Kajsa Silfverdal

ANSÖKAN