Information om kurserna scrolla ner. För ansökan följ länken vid varje period.
Valbara kurser är kortare kurser som du läser två dagar i veckan under en period på sex veckor. Under hela läsåret finns det tre olika perioder. Du väljer kurs utifrån eget intresse och får på så sätt goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Kurserna läser du tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan.
Du som behöver läsa behörighetsämnen kan göra det som en Valbar kurs t.ex. för att komplettera ditt gymnasiebetyg. Det ger dock inte meritpoäng i gymnasieskolans urvalsgrupper men styrker den enskilda behörigheten.
Detta läsår erbjuder vi endast valbara kurser till de som går långa kurser på Åredalens folkhögskola. Detta är en åtgärd utifrån vår handlingsplan kring covid 19. Vi hoppas att kunna fortsätta att erbjuda intressant folkbildning för bygdens folk och andra under läsåret 2022-2023
Följande kurser erbjuds läsåret 2021/2022.
Med reservationer för ändringar.
Period 1
Ansökan period 1:
Torsdagar och fredagar, vecka 38 – 43
Friluftsliv – Fjällsport
Kursen inleds med grundläggande friluftsliv, pilgrimsvandring, fysisk grundträning i lätt terräng samt information om träning, kost och klädsel samt hållbara synsätt på människa och natur. Ett temaval görs mellan: Fjällsport och Pilgrimsvandring. Övriga inslag i kursen kommer att vara: Vandring upp på Åreskutans topp. Paddling i fjällvatten och strömvatten. Pilgrimsvandring längs älven. Samtal, bearbetning av de erfarenheter som görs.
Utrustning: Stabila, vattentåliga sportskor/kängor samt vind/regnkläder är viktig utrustning för att genomföra kursen. Övrig utrustning kan ordnas på skolan alt. hyras.
Kostnader: Cirka 700 kr som täcker hyra av cykel, kanot/kajak, klättringsutrustning samt transport.
Ansvarig: Olle Mobärg
ANSÖKAN
Matematik 2, 3
För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter.
ANSÖKAN
Hållbart liv och självhushåll-höst
ANSÖKAN
Skissa och teckna
Keramisk Form
Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula
ANSÖKAN
Historia 1a1, 1a2
Historia – ett ämne som berör nutiden fast det handlar om vad som hänt förut. En kurs som ger grundläggande behörighet till högskola. Vi läser, disskuterar, ser film och tar del av aktuella händelser för att att ställa oss frågor för att förstå vår historia.
Kostnad: Ev litteratur.
Ansvarig: Markus Bergås
ANSÖKAN
Period 2
Torsdagar och fredagar, vecka 2-7
Svenska: Universitetet nästa!
Vad innebär det egentligen att studera på universitet? Hur skriver man en vetenskaplig rapport? Och högskoleprovet – hur förbereder man sig inför det?
Denna kurs är till för dig som funderar på att ta steget vidare till universitets- eller högskolstudier efter folkhögskolan, och som önskar lära dig mer om vad det innebär.
Kursen ger behörighet i Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 men kan även läsas av dig som redan har grundläggande behörighet till högskolestudier men som vill fräscha upp kunskaperna.
Ansvarig: Nell Ray
ANSÖKAN
Måleri
Tillsammans experimenterar vi med pigment för att hitta ett eget förhållningssätt till färg. Fokus ligger i att testa och utforska olika färger.
Kostnad: Cirka 500kr
Ansvarig: Linda Peterson Ödbring
ANSÖKAN
Keramisk Form
Kostnad: 400 kr
Ansvarig: Arna Laula
ANSÖKAN
Hållbar hälsa med fokus på kost och träning
Under denna kurs får du möjlighet att lära dig mer om hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Kursen har fokus på hur träning, kost, återhämtning och sömn kan förbättra din hälsa. Vi kommer att arbeta både teoretiskt och praktisk på olika sätt. Målet är att du ska få kunskap om vad du själv behöver för att uppnå en hållbar hälsa i livet, därför kommer du under kursen skapa och följa en egen plan mot just det.
Kostnad: Cirka 300 kr
Ansvarig: Markus Bergås
ANSÖKAN
Snöland
I kursen introducerar vi skidåkning alpint, telemark, snowboard och turåkning på temat ”all snö – all terräng”. Beroende på förkunskap och intresse kan grupper bildas med olika huvudinriktning. Friluftssäkerhet och skidsäkerhet ingår. Deltagaren får veta mer om vinterturism och hållbar utveckling. Möjligheter att prova att bo ute i snö, laga mat etc ska beredas de som vill prioritera tid för det. Utrustning står deltagaren för och möjligheter att hyra finns i området vid behov. En process för att kunna göra aktiva hållbara val som påverkar kostnader och inriktning ingår i kursen.
Kostnader: för lift och transporter står deltagaren för. Ett säsongskort i skidanläggning kostar mellan 1000 kr (Trillevallen) och 4900 kr- 5500kr (Åre) samt transporter under perioden 300 kr.
Ansvarig: Olle Mobärg
ANSÖKAN
Engelska 5, 6
För dig som vill skaffa dig behörighet eller öka dina färdigheter. Du får möjlighet att träna på de språkliga förmågorna reading, listening, speaking, and writing, individuellt och i grupp.
Ansvarig: Elna Bolin
ANSÖKAN
Period 3
Torsdagar och fredagar, vecka 13,14, 17 – 20
Världsreligioner
För dig som vill skaffa behörighet eller öka dina kunskaper. Under kursen får du lära dig mera om religioner, livsåskådningar och etiska förhållningssätt och olika tolkningar när det gäller dessa. Kunskaper om samt förståelse för kristendomen och dess traditioner har särkild betydelse då dess värderingar ligger till grund för det Svenska samhället.
Kostnad: 100 kr (studiematerial och ev. studieresa)
Ansvarig:
ANSÖKAN
”Tron, livet och fjället”
”Tron, livet och fjället” är en upptäcktsfärd i trons värld och i jämtländsk fjällmiljö. Här får du tillsammans med andra fritt utforska vad kristen tro kan innebära. Kursen innehåller koncentrerade föredrag som behandlar olika teman. Därefter följer fika och samtal i grupper. I dessa samtal är det ”högt i tak” – alla frågor och åsikter är välkomna. Kursen består även av egen läsning och reflektion. Exakt vilka ämnesområden vi fördjupar avgör vi tillsammans i kursens början.
Vissa kursmoment genomförs utomhus. Vi gör utflykter och fjällturer –både i skolans närområde och på fjället. I kursens första del, skidturer och i dess senare del vandringar. Och kanske en fisketur. Vi kommer även lägga tid på att baka tillsammans, så att vi under våra gruppsamtal kan ha ”gofika”.
Kostnad: Ca 250 kr (material, resor, ingredienser till bakning + ev. hyra av skidutrustning tillkommer. Ansvarig: Martin Boström
ANSÖKAN
Fjäll, skog och vatten
Vi följer naturen i de dramatiska förändringar som våren gör. Upplevelsen av att det skapas nytt och mötet med en intensiv aktivitet över hela vårt fjällområde blir både lärorikt och spännande. Kursen tar upp hållbar matlagning ute, miljösmarta transporter till våra naturplatser, växter som kommer efter snön och fågelliv vid Ånnsjön. Paddling och tältnätter eller sova under bar himmel ingår.
Kostnad: Transporter och utrustning bekostas av deltagaren och kostar ca. 600 kr som grund och om längre studieresa görs tillkommer upp till 600 kr. Ansvarig. Olle Mobärg
ANSÖKAN
Hållbart liv och självhushåll-vår
Våren kommer! Nu välkomnar vi ljuset och värmen. Vi får möta djurens ungar på gårdar i bygden. Nu är det tid att så och förbereda i växthus och i grönsakslandet. Det första gröna kommer fram i naturen och vi kan skörda och ta hand om det näringsrika som kommer allra först. Nu får vi sav från björkarna och energi från solen. Kursen pågår ute och inne beroende på väder och aktivitet. Du får möjlighet att ägna en del av tiden till egen fördjupning som intresserar dig. Det kan vara en praktisk eller teoretisk fördjupning.
Kostnad: 300 kr
Ansvarig: Jessica Forsberg
ANSÖKAN
Oljemåleri
Kostnad: 450 kr för material
Projektarbete/fördjupning
Den här kursen fokuserar på eget konstprojekt. Du får möjlighet att arbeta med en egen vald fördjupning eller projektarbete, utifrån din studieplan. En möjlighet att fördjupa eller bredda innehållet i dina studier på din kurs. Har du något du vill utveckla eller är du redan igång med ditt projekt? Vi möts där du är. Hjälp kan fås med hur du söker stöd för ditt projekt samt skriver en projektansökan. Här får du möjlighet i grupp att samtala om ditt projekt. Fokus ligger på processen, samtalet och ditt projekt.
Ansvarig: Linda Petersson Ödbring
ANSÖKAN
Avsluta/slutföra
IN I MÅL – Avsluta/Slutföra uppgifter/kurser Kursen för dig som behöver lite extra tid på bli klart med en eller flera kursuppgifter, eller göra någon uppgift/moment i en kurs som du inte hunnit med under året. Vi arbetar med uppgifter och gör planer för att lyckas lämna in i tid och få ett så bra resultat som möjligt. Respektive ansvarig lärare ger dig tydliga instruktioner på vad du behöver göra och arbeta med inom respektive ämne/kurs för att lyckas.
Ansvarig: Markus Bergås