Internatboende i drogfri fjällmiljö | Åredalens folkhögkola

Boende

Åredalens folkhögskola har ett internat som ligger precis intill skolan. Det består av flera byggnader och har plats för ca 90 elever. Som elev på skolan kan du välja att bo på internatet eller hitta eget boende. 

Unik gemenskap

Att bo på internat är en stor del av folkhögskolelivet – man ingår i en gemenskap som för många blir ett av de starkaste minnena från tiden på folkhögskola.

Internatet ska vara en plats där personer får vara sig själva samtidigt som man får utvecklas och växa som person. Det är en plats där man lär sig mycket om sig själv och om andra genom vanliga vardagssituationer och den sociala gemenskapen. Vi kan inte garantera att ni får det boende som ni önskar ,men vi försöker så att ni ska få det bra.

Man bor i eget eller delat rum samtidigt som man delar kök och allrum med andra personer i huset. Det innebär att man behöver anpassa sig, visa hänsyn och ta gemensamt ansvar. Oftast bor man blandat med deltagare från olika kurser, så att man har chans att lära känna fler än bara sina klasskamrater.

Drogfritt

Åredalens folkhögskola vill erbjuda en positiv, stimulerande, drogfri miljö där vi värnar om den enskilde. Vi vill ge människor en fristad från alkohol och narkotika, därför accepteras inget bruk eller förvaring av alkohol eller andra droger inom skolans verksamhet och boende. Nykterhetsrörelsens drogpolicy gäller inom skolan och internatet. Det innebär att lättöl och lättcider får nyttjas. Läs om skolans drogpolicy i den studerande rättsliga standarden.

Skolans läge

Åredalens folkhögskola och internat ligger på höjden i ett naturskönt område mellan Järpen och Undersåker i Åre Kommun. Det är 8 km till Järpen och 17 km till Åre. Lokaltrafiken är begränsad vilket gör att det kan vara bra att ha tillgång till bil.

Mat

Maten är en viktig del av skolan, gemenskapen och för att du ska må bra. För personer som bor på internatet så serveras frukost och lunch  i skolans matsal från måndag frukost till fredag lunch. Man lagar egen mat under helgen.


Internatbeskrivning

Internatet består av flera olika byggnader. Storleken på husen varierar och man bor allt från 5 till 25 personer i samma hus. Här följer en beskrivning av de olika husen och rummen.

Byggnaderna

Rektorsvillan Här finns 5 sovrum, där tre av rummen kan nyttjas som dubbelrum. Kök, tvättstuga, tv-rum, två toalett -och duschrum delas gemensamt i huset.

Brunkulla och Guckusko är två hus med endast enkelrum och har högre standard. Det finns plats för 8 personer per hus. Två rum delar på dusch/ toalett och kök/ tv-rum delas av 4 personer. Tvättstugan är gemensam för alla i huset.

Viking- och Sveaborg är likadana byggnader med 15 rum per hus, både små och stora. Vissa av de stora enkelrummen kan möbleras om till dubbelrum vid behov. Här delar två rum på en toalett och de gemensamma duscharna ligger i nedre delen av husen. Kök, matrum, tv-rum och tvättstuga är gemensam för alla i respektive hus.

Jämteborg är vårt äldsta och största hus.Det renoveras under vintern 2017-18. Här finns det plats för 31 personer fördelade på två våningar i små och stora enkelrum eller dubbelrum. I de flesta rummen finns det tvättställ men toaletterna och duscharna ligger i korridorerna. Det finns två kök och två tv-rum i huset. Tvättstugan är gemensam för alla.

Rödklövern är en villa med plats för 8 personer, fördelat på 2 dubbelrum och 4 enkelrum.2 badrum ,kök ,matrum , tv rum och tvättstuga är gemensamt för alla.

Rödbläran är en villa med plats för 5 personer, fördelat på ett dubbelrum och tre enkelrum. 2 badrum, kök, tvrum och tvättstuga är gemensamt för alla.

Rummen

Alla rum är möblerade. Inredningen består av säng, skrivbord, bokhylla, byrå, fåtölj, gardiner och/eller karmstol. I vissa rum finns det även nattduksbord eller ett litet extrabord. De små enkelrummen är ca 10 kvadratmeter och de stora är ca 16 kvadratmeter. Fönstrens storlek kan variera men det vanligaste måttet är 140 X 150cm.

Kom ihåg att ta med dig:

  • kudde
  • täcke
  • lakan
  • örngott
  • handdukar

Internatavgiften

I internatavgiften ingår det möblerade rummet, tillgång till Tv-rum och fullt utrustat kök. Städmaterial, förbrukningsmateriel samt mat alla skoldagar (måndag frukost t.o.m. fredag lunch). Du kan inte välja bort maten och endast bo här.

Övrigt

Skolan stänger under jullovet. Under denna period betalar du inte någon hyra.Men det finnas möjlighet att hyra boendet även över jullovet.