Utbildningar och kurser 2022-2033 | Åredalens folkhögskola

Skolans utbildningar

Allmän kurs

Studenter på allmän kurs

Allmän kurs

Vill du skaffa dig grundläggande behörighet för att kunna söka vidare till högskola eller yrkeshögskola?


Allmän kurs ges på gymnasienivå och är ett alternativ till Komvux. Antal år som behövs för att få grundläggande behörighet till högskola varierar och beror på dina tidigare erfarenheter och utbildningar. Behörighets- givande kurser läses integrerat med varan-dra i temaform.

Studerande elev

Allmän kurs bas

Saknar du grundskolebehörighet?


Studera i en lugn miljö utan betygspress med möjlighet att läsa flera ämnen parallellt. Studierna sker på heltid, fokus ligger på de ämnen som just du behöver komplettera. Tillsammans med ansvariga lärare utformas undervisningen utifrån dina förutsättningar och behov, så att studietiden på skolan blir så intressant och meningsfull som möjligt.


Bibel & Tro

Kriklinjen sportar

Kriklinjen

Vill du pröva på många spännande idrotter och samtidigt fördjupa dig mer i Bibeln och den kristna tron?


Åredalens Folkhögskola arrangerar i samarbete med KRIK, Kristen Idrottskontakt, en ettårig utbildning. Kursen innehåller en mix av idrottsaktiviteter, bibelundervisning och ledarskap där du utmanas och utvecklas på flera olika områden. Ett år fyllt av idrott, tro och fjällupplevelser!

Bibellinje och bibelskola

Bibellinjen

Vill du reflektera och fundera över din tro och dina livsfrågor?


Ett år på Bibellinjen är spännande, utmanande och kan påverka resten av ditt liv. Tillsammans med andra bearbetar du din tro och dina livsfrågor, upptäcker dina egna och andras gåvor, samt fördjupar relationen mellan dig själv och Gud. Du får redskap till att förstå och leva med Bibeln i din vardag.


Friluftsliv

Fjällguide på Åredalens Folkhögskola

Fjällguide

Vad krävs för att leda grupper ute på fjället?


Den här kursen är för dig som tillbringar mycket tid ute i naturen, gillar friluftsliv
och vill lära dig hur du leder andra på ett pedagogiskt, hållbart och säkert sätt. För att antas till kursen krävs att du har en grund- utbildning inom friluftsliv, till exempel vår utbildning Fjäll & Friluftsliv. Efter avslutad kurs och godkända moment räknas du som examinerad fjälledare enligt fjälledarnormen och får leda grupper i svenska fjällen.

Fjällguide Distans

Fjällguide – kompletteringskurs – Distans

Behöver du fjälledarnormen?


Denna kurs är till för dig som på olika sätt har förvärvat utbildning och kunskap för att ansvara för gruppverksamhet i fjällmiljö. Nu behöver du överföra och komplettera tidigare kunskaper till nuvarande krav som bl. a anges i den sk fjälledarnormen och Nationell norm för naturguider. Kursen inleds med inventering av tidigare utbildning, erfaren- het och arbetsliv. Kursen ger träning och uppdatering där det behövs.

Fjäll & Friluftsliv

Längtar du efter att vara ute i naturen och upptäcka de svenska fjällen?


Vill du lära dig mer om friluftsliv och hur du kan leva och röra dig ute i naturen? Tillsammans med andra skaffar du dig kunskaper och erfarenheter så att du på egen hand kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Kursen innehåller både dags- och övernattnings turer ute i den jämtländska fjällvärlden. Kursen ger även de förkunskaper som krävs för att gå vidare på kursen Fjällguide.

Fjäll & Gårdsliv 

Människa – natur – relationer


Att vandra, visa väg, odla, hugga ved, skapa liv och mat är att värna om människovärdet. Då vi lär känna hur mark, växtlighet och djurliv samspelar kan vi nå upplevelsen av delaktighet. Att göra det här tillsammans med andra är att forma ett samhälle där vi är med och skapa; En slags ”människovärdets gränsryttare” och ”landskapets mångsysslare”.


Konst

Konst Fjäll & natur

Vill du utveckla ditt konstnärliga skapande i en kreativ, inspirerande och vacker fjällmiljö?


Du får en egen ateljéplats och fri tillgång till skolans verkstäder. Under olika temaperioder och workshops kommer du att få arbeta med verksamma konstnärer. Utbildningen ger dig behörighet till högre studier inom områden som till exempel konst, arkitektur och design.

Konst & Språk i Frankrike

Vill du lära dig franska, utveckla ditt personliga skapande och möta en ny kultur ?


Vår utbildning i konst och franska, Ecole de Mont Cotton, hålls i södra Frankrike. En plats med närhet till vacker natur och till städer med ett rikt konstliv. Du delar din vardag med andra kreativa människor och får utveckla ditt konstnärliga skapande samtidigt som du effektivt lär dig franska. Utbildningen ger dig även goda möjligheter att söka vidare till högre utbildningar inom t ex. konst och design.

Samtidskonst – Distans

Varför ser konsten ut som den gör idag? Vad är samtidskonst? Vad finns det för tendenser och varför?


På kursen går vi igenom konsthistorien och reder ut olika begrepp inom konsten för att få perspektiv på samtiden. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att förstå och analysera samtidskonsten utifrån ett historiskt perspektiv. Detta är en distansutbildning på deltid under 26 veckor med två träffar.