Konst i fjällmiljö - Fördjupning - Åredalens folkhögskola

Konst i fjällmiljö – Fördjupning

KONST, FJÄLL, NATUR, SAMARBETE & INSPIRATION 

Naturen – en konstnärlig fördjupning 

10 platser

Du som kommit en bit konstnärligt och vill utveckla din konst. Ge dig själv ett år på Åredalens folkhögskola! Fördjupningsåret med fokus på Land art vill länka ihop konsten med naturvetenskap, biologi och intresset för naturen – tillsammans med det egna skapandet. Både utomhus i naturen, men också i ateljén på skolan. Resultatet kan bli performance, objekt, måleri eller det som det konstnärliga uttrycket kräver.

Detta är en kurs om processbaserad konst som sammanfogar glädjen att vara ute med att skapa verk. Vi vill med hjälp av konst adressera frågor kring människans roll i naturen. Vad är naturen för oss och vad gör vi med naturen?

Kursbeskrivning

Genom kursen får du förmågan att utveckla ett självständigt konstnärskap där processen står i fokus. Skolan är omgiven av en fantastisk fjällmiljö vilket erbjuder många naturnära upplevelse som blir en viktig del av kursen. Du kommer ha lärare och gästlärare med stor kompetens inom konstområdet. Under året har du har möjlighet att ta del av andra kurser skolan erbjuder t ex friluftsliv, religion, ämneskurser vilket skapar en tvärvetenskaplig och bredare grund för din konstnärliga praktik. Du kommer att få tillgång till  ateljé och ha fri tillgång till skolans verkstäder.

Utbildningen bygger på ett återkommande gästlärarsystem med yrkesverksamma samtidskonstnärer. Kurserna behandlar utbildningens tema. Gästlärarna utgör utbildningens struktur inom olika fält, t ex performance, ljud och installation.

Begrepp som Land Art/Jordkonst arbetar vi med under året.

Gästlärare

_75_7775

GIDEONSSON/LONDRÉ består av Lisa  sedan 2015 bor och verkar i Kallrör. Konstnärsduon formades 2009. Tillsammans arbetar de med installationer och performance. I sitt konstnärskap och sin vardag uppmärksammar de alternativa förhållningssätt till tid. GIDEONSSON/LONDRÉ tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2014.

Märit Aronsson är konstnär från Ås, sedan 20 år bosatt i Trondheim. Hon arbetar på olika sätt med landskap och text, ofta i form av handskrivna anteckningar eller träsnitt. Utgångspunkten är ofta tankar nedskrivna under längre vandringar, t. ex. mellan Ås och Trondheim. Hon leker gärna med bokbegreppet, och ser på sina verk som böcker, även fast de i förstone kanske ser ut som installationer, grafik, performance eller teckning. Märit är fast skribent på nättidskriften ArtScene Trondheim och håller workshops i Artist’s Books och skrivande på konstskolor. Hon har studerat på bl. a. Grafikskolan i Stockholm och Kunstakademiet i Trondheim.

Valbara kurser

Valbara kurser innebär att man utifrån eget intresse väljer kurser där man studerar tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan. Dessa kurser ligger torsdagar och fredagar i fyra 6-veckorsperioder under året. Kurserna ger dig goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Här finns det även möjlighet att studera behörighetsgivande kurser
Landart året deltar också i de valbara kurser perioderna 1, 2 och 3. Det finns alltid möjlighet att välja konstinriktade kurser under dessa perioder.
Läs om alla Valbara kurser här: Valbara kurser

Veckoupplägg

Arbetstiden är kl. 9:15-16 varje dag. Möjlighet till distansstudier finns.

Exempel på inslag under en vecka:

  • Gästlärare
  • Ateljésamtal
  • Självständigt ateljéarbete
  • Konstnärssamtal
  • Resor och vandringar

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri, men det tillkommer en avgift för studieomkostnader som täcker ditt grundmaterial som behövs i de olika kurserna. För Konstskolan är studieomkostnaden ca 6100 kr.

I samband med att du tackar ja till kursen betalar du en anmälningsavgift på 500 kr. Hela summan betalas tillbaka vid första fakturatillfället.

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnadsinformation

Kostnadsinformation