Konstskolan - Profilkurs | Åredalens folkhögskola

Konstskola i fjällmiljö – Grundkurs

Konst-1-2

Konstskolan är kursen för dig som vill utveckla ditt konstnärliga skapande och få en tid fylld av inspiration i en kreativ och vacker fjällmiljö. Kursen är ettårig men du har möjlighet till ett fördjupningsår.

Kursbeskrivning

Kursen är både grundläggande och förberedande utbildning som ger dig möjlighet att söka vidare till högre studier inom områden som t.ex. konst, arkitektur och design. Du kommer att få en egen ateljéplats och ha fri tillgång till skolans verkstäder. Du får möta flera gästlärare under året som är verksamma konstnärer.

Exempel på kursmoment:

 • Teckning, skissteknik, kroki, illustration och design
 • Grafiska tekniker som torrnål, screentryck
 • Måleri som t.ex. olja, akryl och akvarell
 • Skulptur, keramisk form, installationer och konst i offentliga miljöer
 • Workshops och temaperioder med gästlärare
 • Samtida utryck och idébaserat skapande.
 • Fjällvandring och skidtur
 • Konsthistoria med inriktning samtidskonst
 • Utställningsteknik
 • Hjälp att göra arbetsprover och portfolio
 • Eget fördjupningsarbete

Målet med kursen
Som studerande vid Konstskolan får du möjligheter att ta din konst vidare och att prova på och fördjupa dig i olika tekniker. Du får också möjlighet att göra arbetsprover för att kunna söka vidare till en högre utbildning. Vi strävar efter din personliga utveckling och att du får en gedigen utbildning i teori och praktik i en inspirerande miljö.

Veckoupplägg

Lektionerna börjar klockan 9.00 och slutar 16.00. måndag-fredag. Det är självstudier en dag i veckan. Vissa av kursmomenten kräver närvaro på helgdagar, t.ex. vid utställningar. Du har tillgång till ateljén dygnet runt.

Gästlärare

_75_7775GIDEONSSON/LONDRÉ består av Lisa Gideonsson och Gustaf Londré som sedan 2015 bor och verkar i Kallrör. Konstnärsduon formades 2009. Tillsammans arbetar de med installationer och performance. I sitt konstnärskap och sin vardag uppmärksammar de alternativa förhållningssätt till tid. GIDEONSSON/LONDRÉ tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2014.

 

c-langertChristina Langert arbetar främst med skulptur och installation. Intresset för processen stor. Hon arbetar huvudsakligen i trä och vill undersöka människans sätt att omforma natur till struktur. Christina Langert har en Masterexamen i Fri Konst från Kungliga Konsthögskolan. Hon bor och arbetar på Norderön i Jämtland.

 

 

img_4880Mirjam Copp är konstnär och designer utbildad på Konstfack i Stockholm.
Hon arbetar med skulptur och keramisk form med ett särskilt intresse för de vardagliga tingen och poesin runtomkring dem.Mirjam arbetar även som frilansande produktutvecklare och designer inom utelivsbranschen. Hon har kontor i Åkroken, ett stenkast från skolan.

 

Robert Henriksson är en mångfaldigt prisbelönt fotograf baserad i Östersund och Åre. Han har vunnit priser både i Svenska Årets bild och i internationella tävlingar, då b.la i Pictures Of The Year International. Han har även blivit utsedd till Rookie Of The Year i Sverige. Tidigare arbetsplatser har varit bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Längtan hem blev för stor så efter en flytt från Stockholm är han nu baserad som frilansande fotograf i Jämtlands Län.

 

Malin Ståhl är bildkonstnär och arbetar med landskapet både som material och plats. Utgångspunkten är performance, eller performativa processer, och uttrycks i video, installationer, akvarell, text, arbete med lera och live performance. Hon är utbildad vid Iceland Academy of the Arts (BA), the School of the Art Institute of Chicago, the Slade School of Fine Art i London (MFA) och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

 

 

Valbara kurser

Valbara kurser innebär att man utifrån eget intresse väljer kurser där man studerar tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan. Dessa kurser ligger torsdagar och fredagar i fyra 6-veckorsperioder under året. Kurserna ger dig goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Här finns det även möjlighet att studera behörighetsgivande kurser

Konstskolan deltar i Valbara kurser perioderna 1, 2 och 3. Det finns alltid möjlighet att välja konstinriktade kurser under dessa perioder.

Läs om alla Valbara kurser här: Valbara kurser

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri, men det tillkommer en avgift för studieomkostnader som täcker ditt grundmaterial som behövs i de olika kurserna. För Konstskolan är studieomkostnaden ca 6100kr.

I samband med att du tackar ja till kursen betalar du en anmälningsavgift på 500 kr. Hela summan betalas tillbaka vid första fakturatillfället.

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnadsinformation 

Konstskolans Instagram