Krik-linjen på Åredalens Folkhögskola

KRIK-linjen

Idrott – Bibel – Fjäll

Vill du testa på många spännande idrotter samtidigt som du får lära dig mer om bibeln och den kristna tron – allt i en fantastisk fjällmiljö? Då är KRIK-linjen i Åre rätt för dig!

KRIK-linjen är en ettårig utbildning på Åredalens folkhögskola som arrangeras i samarbete med organisationen KRIK, Kristen idrottskontakt. Året innehåller en fantastisk mix mellan idrottsaktiviteter, bibelundervisning och ledarskap där du kommer få utmanas och utvecklas som person. Du kommer att få testa på många nya sporter och aktiviteter med fokus på fjällmiljö. Det krävs inte någon stor erfarenhet av sporterna men gärna en nyfikenhet och vilja att testa på nytt!

Gemenskapen på skolan kommer bli en stor del av livet och du kommer att träffa människor som kanske blir vänner för livet. Du kommer även få uppleva hur det är att bo nära fjällen och vilken fantastiskt vacker natur det finns.

Välkommen till Åredalens folkhögskola och KRIK-linjen – ett år fyllt av idrottsglädje, trosglädje och livsglädje!

Kursbeskrivning

De flesta veckorna är det undervisning klassvis måndag–onsdag och valbara kurser med övriga kursdeltagare på skolan torsdag–fredag. Under året kommer klassen vara indelad i mindre team som kommer jobba mycket med bibelläsning, samtal, teamträning och andra uppgifter.

Undervisningen på KRIK-linjen sker i olika former; föreläsningar, samtal, praktiska moment, studiebesök och individuellt arbete mm. Vissa ämnen läser vi i block medan andra är återkommande under en längre tid.

Delar av kursinnehållet:

  • Lärjungaskap: Praktisk vägledning i vad det innebär att följa Jesus i vardagen.
  • Bibelkunskap: Kunskap om Bibelns böcker samt redskap till fördjupning och tolkning.
  • KRIK: Kunskap om KRIK som organisation och arbetssätt
  • Idrott: Prova på nya sporter, utvecklas och hitta idrottsglädjen. Fokus ligger på fjällsport som exempelvis skidor, turskidor, löpning, vandring och cykling men även bollsporter, lekar och mycket annat.
  • Friluftsliv: Grunderna i friluftsliv med fokus på fjället under olika årstider och väder.
  • Ledarskap: Undervisning och praktisk träning i ledarskap och gruppdynamik.
  • Event: Planering och genomförande av event av olika slag, bland annat i samarbete med lokala församlingar.

Under året kommer du  tillsammans med din klass vara med och arrangera olika event, bland annat kommer ni vara med som volontärer under Alpina VM 2019 som arrangeras i Åre.  Läsåret kommer också att innehålla fjällturer både på barmark och på snö. Du kommer även att få möjlighet att träna ditt ledarskap praktiskt. En kväll i veckan kommer du tillsammans med några kursdeltagare ha praktik med fokus på idrott t.ex. genom att driva en lokalavdelning eller vara ledare i en lokal idrottsförening.

Målet med kursen

  • få grundläggande bibelkunskap samt bearbeta och fördjupa sin tro
  • få möjlighet att utvecklas inom många olika idrotter och aktiviteter
  • få öva sig i att ta ledaransvar och samarbeta i grupp

Veckoupplägg

Lektionerna börjar 8.40 och slutar vid 16-tiden varje dag. En vanlig vecka skulle kunna se ut ungefär så här:

Måndag – KRIK-lektioner med fokus på idrott, fjäll och friluftsliv
Tisdag – Bibelkunskap
Onsdag – Teamsamling, Team-idrott i sporthallen och praktik i någon idrottsförening eller kyrkverksamhet
Torsdag – Valbar kurs
Fredag – Valbar kurs

 

Valbara kurser

Valbara kurser innebär att man utifrån eget intresse väljer kurser där man studerar tillsammans med deltagare från olika klasser på skolan. Dessa kurser ligger torsdagar och fredagar i fyra 6-veckorsperioder under året. Kurserna ger dig goda möjligheter att påverka innehållet på ditt år. Här finns det även möjlighet att studera behörighetsgivande kurser

KRIK-linjen deltar i valbara kurser perioderna 1, 3 och 4.

Läs om alla Valbara kurser här: Valbara kurser

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri, men det tillkommer en avgift för studieomkostnader som täcker en del resor, hyra av utrustning, vissa idrottsaktiviteter och kopiering. För KRIK-linjen är studieomkostnaden ca 5500 kr. I den kostnaden ingår inte säsongkort på någon av skidanläggningarna i området.

Kurslitteraturen för KRIK-linjen beräknas kosta runt 800 kr.

I samband med att du tackar ja till KRIK-linjen betalar du en anmälningsavgift på 500 kr. Hela summan betalas tillbaka vid första fakturatillfället.

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnadsinformation

Kriklinjens Instagram