Allmän kurs – Nordisk profil

Saknar du en fullständig gymnasieutbildning? Vill du nå dina mål i ett trevligt och stödjande sammanhang i unik fjällmiljö? Allmän kurs finns till för dig som behöver en språngbräda för att kunna ta nästa steg i ditt liv, kanske till en högre utbildning eller en anställning. Hos oss får du fördjupa dina kunskaper tillsammans med andra, växa som människa och få tid att utforska naturen och platsen där du befinner dig här och nu.

Snabbfakta

Utbildningens längd
1 år
Studietakt
100%
Studieform
På plats
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
21 augusti - 20 december
Vårterminen
8 januari - 4 juni
Studieort/plats
Åredalens folkhögskola, Åre kommun
Studieomkostnad
1500 kr, läs mer om kostnader nedan

Antagningskrav
Du kan bli antagen från och med det året du fyller 18 år
Första ansökningsdagen
15 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 30 april. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
Ges senast den 24 maj

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”Ansök nu”. Då kommer du till Schoolsoft där du skapar ett inlogg och därefter fyller i din ansökan.

I ansökan ska följande bifogas:

  • Betyg eller andra skoldokument från tidigare skolgång.
  • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan till exempel vara en lärare, arbetsgivare eller ledare.
  • Ett personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå denna kurs.

  • Nå behörigheter och ta nästa steg mot gymnasieexamen och vidare utbildning
  • Utveckla och hitta din studieteknik
  • Hitta dig själv och bygga upp din självkänsla
  • Väcka din lust till lärande och få dig att känna meningsfullhet i dina studier

Undervisningen är avgiftsfri. Studieomkostnaden är 1500 kr. Den innefattar studiematerial, kopiering, studieresor och liknande.

För kostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnader

På Allmän kurs – nordisk profil står platsen i centrum och vi undersöker vilka särskilda förhållanden som präglar denna plats, historiskt, kulturellt och geografiskt. Här får du fördjupa dig i intressanta ämnesområden i längre sammanhängande pass.  Genom vårt ämnesöverskridande upplägg berörs flera olika kurser inom samma tema, vilket ger dig tid för reflektion och ger dig en känsla av sammanhang. Undervisningen formas tillsammans med dig och dina kurskamrater och är samtalsbaserad. Olika erfarenheter och bakgrunder välkomnas och berikar undervisningen. 

 

Tema Norden genomsyrar behörighetsämnena och du får möjlighet att läsa in din gymnasiekompetens inom temat. Att känna till samhällets uppbyggnad, språkens historia, mångfalden i kulturen från forntid till idag, de fornnordiska berättelserna, den unika fjällfloran, de politiska systemen och synen på yttrandefrihet, jämlikhet och öppenhet hjälper oss att förstå vår samtid, här och nu. Människan är en del av sin närmiljö och Åredalens folkhögskola blir en plats där du kan gro och växa. 

 

Den huvudsakliga undervisningen sker på Åredalens folkhögskola och i dess närområde. Vi gör också studiebesök och dagsutflykter till intressanta platser i omgivningen. Särskilt fokus ligger på att förstå den plats vi befinner oss på utifrån ett nordiskt perspektiv. 

 

På Allmän kurs tillhör du en kursgrupp som du läser tillsammans med på måndagar till onsdagar. På torsdagar och fredagar väljer du valbara kurser i till exempel konst eller fjäll- och friluftsliv, och då läser du tillsammans med deltagare från skolans andra kurser. Du har också återkommande skolgemensamma aktiviteter då hela skolan samlas och arbetar kring samma tema eller åker på gemensam utflykt. 

  • Lärarledd undervisning: All undervisning är lärarledd
  • Grupptillhörighet: Du tillhör en grupp som studerar tillsammans
  • Grundläggande behörighet: När du är klar med de behörighetsgivande kurserna kan du söka till yrkeshögskola, högskola och universitet
  • Nordisk profil: Vi undersöker vilka särskilda förhållanden som präglar platsen vi befinner oss på, historiskt, kulturellt och geografiskt
  • Individuell studieplan: Tillsammans med lärarna tas en individuell studieplan fram för dig för att du ska nå dina studiemål
  • Kursgemensamma inslag: Under året får du möjlighet att läsa moment tillsammans med deltagare från andra kurser på skolan
  • Tematiska studier: Vi läser om olika ämnesområden i längre, sammanhållna pass

Valbara kurser innebär att du själv kan påverka utformningen av din utbildning och vilka områden du vill fördjupa dig i utifrån dina egna intressen. Samtidigt får du möjlighet att träffa och lära känna deltagare från de andra kurserna på skolan som valt samma valbara kurs som du. I varje period finns det ett urval av kurser från skolans olika inriktningar, till exempel keramik och måleri, fjäll- och friluftskurser och allmänna kurser.  

 

De valbara kurserna ligger på torsdagar och fredagar under tre sexveckorsperioder under ett läsår. Du läser en valbar kurs under höstterminen och två valbara kurser under vårterminen. 

 

Du kan läsa mer om de valbara kurserna här: Valbara kurser

  • Möjlighet till praktik 
  • Studieresa till Norge 
  • Studiebesök till Glösa Älgrike och andra platser i närområdet som är viktiga för att få ett historiskt perspektiv 
  • Studiebesök på Jamtli länsmuseum 
  • Gemensam skolutflykt på hösten och våren 
Porträtt på en kille som tittar in i kameran.
Närbild på fyra händer som gör en samarbetsövning med marshmallows
Två glada personer läser en bok
Närbild på person som skriver med penna i ett block, utomhus

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Tillhörighet

Du får en klasstillhörighet och läser tillsammans med en grupp i lärarledd undervisning.

Valmöjlighet

Genom valbara kurser har du möjlighet att påverka inriktningen på din utbildning.

Nordisk profil

Platsen står i centrum för ditt lärande ur ett historiskt, kulturellt och geografiskt perspektiv.

Kvinnlig studerande dricker ur en träkåsa utomhus

En glimt från Allmän kurs

“Efter en dag på Allmän kurs känner jag mig sedd och bekräftad. Jag har fått hjälp med mitt fokus, ro att formulera mina tankar och fått nya perspektiv när jag diskuterat med andra. Skolans vackra omgivningar skänker mig ro och jag får möjlighet att se framtiden med en positiv känsla kring mina möjligheter.

Vad säger du om din tid på Allmän kurs?

Porträtt på deltagare

“Jag har gått ett år här och kommer gå ett år till på folkhögskolan. Jag läser här för att jag ska kunna gå en undersköterskeutbildning sen och jobba på äldreboende. Det är trevligt att gå här på skolan, jag gillar mina kurskamrater och lärare.”

Faiza Adem, 20 år

Allmän kurs

Porträtt på deltagare

“Jag har läst upp min gymnasiebehörighet så att jag ska kunna komma in på min drömutbildning: Socionomprogrammet. Jag var lite orolig när jag skulle börja här, för det var så många år sedan jag gick gymnasiet. Men det har gått bra och jag har lärt mig supermycket!”

Elin Granbom, 27 år

Allmän kurs

Porträtt på deltagare

“Nästa år blir mitt tredje och sista år på skolan. Jag kommer verkligen sakna den här platsen, det är en väldigt trevlig skola med skön stämning och många i min ålder. Jag har gått på skolan för att läsa in min gymnasiebehörighet så att jag kan komma in på socionomprogrammet.”

Rahman Hassani, 31 år

Allmän kurs