En person fotograferar en tjej som poserar framför en stenvägg

Konst & Språk, Frankrike

Vill du förverkliga drömmen om att arbeta med konst i Frankrike? Ecole de Mont Cotton är en konstskola förlagd till Sydfrankrike, där du får lära dig franska och samtidigt förbereda dig inför högre studier inom de konstnärliga yrkena fri konst, design och arkitektur. Under studietiden får du möta yrkesverksamma konstnärer, gå på utställningar och ha en egen ateljéplats i en inspirerande miljö.

Här kan du börja din bana inom konst- och kulturlivet tillsammans med andra kreativa människor!

Snabbfakta

Utbildningens längd
1 år
Studietakt
100%
Studieform
På plats
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
21 augusti - 20 december
Vårterminen
8 januari - 4 juni
Studieort/plats
Ecole de Mont Cotton, Bagnols sur Cèze, Frankrike och Åredalens folkhögskola, Åre kommun
Studieomkostnad
Cirka 3000 kr läs mer om kostnader nedan
Ansök nu
Utbildningen är fullbokad

Utbildningen är fullbokad

Antagningskrav
Du kan bli antagen från och med det året du fyller 18 år
Första ansökningsdagen
15 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 30 april. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
Ges senast den 24 maj

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”Ansök nu”. Då kommer du till Schoolsoft där du skapar ett inlogg och fyller i din ansökan.

I ansökan ska följande bifogas:

 • Personbevis
 • Betyg från tidigare skolgång
 • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan till exempel vara en lärare, arbetsgivare eller ledare
 • Ett personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå denna kurs. Bifoga gärna ett foto av dig själv
 • Du skall även skicka in ett pdf-dokument med bilder på fem arbetsprover i valfri teknik, till exempel teckning, video, foto, skulptur, måleri eller textil. Ange dimensioner och eventuella titlar på konstverken. Namnge pdf-dokumentet med ditt för- och efternamn

 • Att utveckla förmågan att uttrycka sig i konstnärligt
 • Att ge en bra grund för vidare studier, ge förutsättningar till självständigt arbete och personlig utveckling
 • Att få kunskaper inom konsthistoria, samtidskonst och kultur 
 • Att kunna ta del av och aktivt verka i samhället
 • Franska 1: att kunna uttrycka sig i vardagssituationer på franska, presentera sig och tala om intressen
 • Franska 2: att kunna diskutera olika ämnen utifrån texter

Undervisningen är avgiftsfri. Studieomkostnaden för kursen är cirka 3000 kronor varav skolan fakturerar 550 kronor för gemensamt material som kopiering, gips, lera, material till analogt foto. Eget material bekostar du själv: alla studieresor, inträden, färg, underlag mm. Beroende på vad du använder kan kostnaderna öka men du kan räkna med minimum 2500 kronor per år.

 

Att skriva TCF (test de connaissances de français) kostar mellan 90 och 140 euro och ett diplom (DELF/DALF) runt 160-180 euro. Att skriva dessa prov är frivilligt.

 

Resorna mellan hemort och utbildningen bekostas av deltagaren själv.

 

 

 

Ecole de Mont Cotton bedriver förberedande utbildning inför högre studier inom de konstnärliga yrkesområdena fri konst, design och arkitektur och ger dig möjligheter att utvecklas inom det egna skapandet. Under dina studier får du möta yrkesverksamma konstnärer och göra besök på konstutställningar. Din ateljé ligger i en inspirerande miljö i ett hus från år 1717 i den lilla staden Bagnols sur Cèze. Undervisning i franska språket anpassas efter din nivå, nybörjare så väl som mer avancerad. 

 

Du arbetar med olika projekt ute i det franska samhället och med gästlärare på skolan för att träna språket i vardagssituationer och i arbete. Du erbjuds studiebesök på konsthögskolor, samarbeten med olika intressenter inom konsten och deltar på gemensamma utställningar. Besök på konstutställningar och muséer är en del av undervisningen i konstteori; bland annat Carré d’Art i Nîmes, Collection Lambert i Avignon, och biennalen i Lyon (varannat år) videofestivalen i Marseille eller i Clermont Ferrand är omtyckta evenemang.  

 

Utflykter i närområdet ger inspiration till ditt eget skapande. Du kan förbereda dina arbetsprover till en högre utbildning och även passa på att avlägga ett prov i franska på våren, ett så kallat TCF (test de connaissance du français) eller DELF/DALF. Undervisningen i franska anpassas efter dina och de andra deltagarnas nivåer i franska. Du har fri tillgång till ateljéerna hela veckan med fotolabb, tryckpress och egen plats. Studierna i franska språket sker naturligt i vardagen men även på avsatta lektioner med en studiebok och läxor för att kunna repetera moment. 

 • Praktiska övningar: I skulptur, grafik, teckning, kroki och måleri
 • Konstnärsbesök: Studier tillsammans med konstnärer i till exempel foto, ljud, video, performance och installation 
 • Portfolio: Möjlighet att skapa och sammanställa arbetsprover till högre utbildning 
 • Utställningsteknik: Du får lära dig hur man planerar och genomför en utställning 
 • Konstteori och konsthistoria: Du får kunskaper om konst ur ett teoretiskt och historiskt perspektiv
 • Franska: Språkstudier för såväl nybörjare som avancerad 
 • Kulturell bredd: Vi arbetar med kulturorientering och filmanalys 
 • Fördjupningsarbete: Du får möjlighet att fördjupa dig inom ett område
 • Ateljésamtal: Vi samtalar om egen och andras konst i ateljéerna
 • Studiebesök: Vi besöker museum och konstutställningar i området

Skolan har två internat där man bor tillsammans. Det finns sex rum i det ena internatet som har egna duschar och toaletter. På det andra internatet delar man duschar, det har sju rum varav ett dubbelrum. De gemensamma köken ansvarar alla för. Du handlar och lagar din mat själv eller tillsammans med dina kurskamrater. Matkostnaden är svår att beräkna då den är så individuell men priserna på matvaror liknar de svenska. Vi har endast möjlighet att erbjuda fyra platser som inneboende hos en fransk värd i staden. Alla deltagare får automatiskt plats på internaten eller som inneboende. 

 

Ett enkelrum kostar 380 – 440 euro i månaden. Inget bruk av alkohol eller andra droger är accepterat inom internatet och skolans verksamhet i enlighet med Åredalens folkhögskolas drog- och alkoholpolicy. 

 

De två första veckorna bor du på internatet på Åredalens folkhögskola. 

Här ser du en bild på terassen utanför internatet i Frankrike.

 

Bild på altanen utanför internatet i Frankrike

Tre personer poserar med olika konstnärliga uttryck
Roussillion - naturen i frankrike

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Gruppen

Tack vare mindre studiegrupper och praktiska övningar i vardagen får du möjlighet att öva på språket och utvecklas tillsammans med dina kurskamrater.

Läget

Studieorten ligger i ett kulturellt område med städer som Avignon, Marseille och Nîmes i närheten. Vi gör regelbundna utflykter och kombinerar praktik och teori.

Möten

Skolan har ett starkt nätverk med konsthögskolor och andra institutioner för samarbeten inom konst. Du får möjlighet att arbeta med yrkesverksamma konstnärer.

Person som skissar en kvinnokropp

En glimt från Frankrike

”Voilà! Une baguette! Efter marknaden sätter vi oss i trädgården med lunch och fortsätter med franska uttryck. En katt smyger på en duva på gatan utanför ateljéerna där Lea och Svante sitter med öppet fönster och samtalar kring pigment. Levande samtal går över i snabba skisser och långa filmkvällar i biografen.” 

närbild på person som gör grafik

Vi är den enda skolan som erbjuder en kombinerad utbildning i konst och franska! En unik utbildning där flera studerar vidare utomlands senare.

Vad säger du om ditt år på Konst & Språk i Frankrike?

Porträtt på kvinna som läser en bok

Att gå på Ecole är väldigt givande! Man får utforska sitt konstnärskap, en vacker omgivning och en ny kultur samtidigt som man lär sig franska. Personligen har jag inte bara blivit mycket bättre på språket utan även fastnat för nya arbetsprocesser och material -bland annat bytt ut målande mot skulptur.

Mireia Lundquist Sala, 25 år

Konst & Språk, Frankrike

Porträtt på kvinna som målar med en pensel i luften

Det är väldigt annorlunda att bo i Frankrike jämfört med Sverige, allt från butikernas öppettider till hur man bokar en tid hos doktorn. Jag har verkligen uppskattat den milda, soliga, vintern här. Och min balkong! Under året har jag fått tillbaka min inspiration att skriva, så jag planerar att ansöka till både konst-och skrivkurser till hösten.

Theresia Hellberg, 40 år

Konst & Språk, Frankrike

Jag har fått lära känna många fina människor som bidragit till att min tid här har blivit extra bra. Att få vara omringad av människor som är kreativa och lika en själv gör mig väldigt inspirerad och taggad på att fortsätta skapa. Jag känner att jag fått chansen att utveckla mitt eget konstnärskap och jag har fått ett tydligare uttryck i min konst.

Alva Söderstedt, 22 år

Konst & Språk, Frankrike

Följ Konst & Språk på Instagram

Här får du en inblick i det mesta som kan  hända under ett folkhögskoleår och hur det är att gå Konst & Språk i Frankrike, även kallad Ecole de Mont Cotton. Häng med för att lär känna årets deltagare och se vad de gör på dagarna!