6 personer som kör längdstafett

KRIK-linjen

Vill du ha ett år i fantastisk fjällmiljö med mycket idrott och friluftsliv samtidigt som du får lära dig mer om bibeln och den kristna tron? KRIK-linjen är en ettårig utbildning som innehåller en spännande blandning av idrott, friluftsliv, bibelundervisning och ledarskap, där du kommer att utmanas och får växa som person.

Välkommen till Åredalens folkhögskola och KRIK-linjen
– ett år fyllt av idrottsglädje, trosglädje och livsglädje!

Snabbfakta

Utbildningens längd
1 år
Studietakt
100%
Studieform
På plats
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
21 augusti – 20 december
Vårterminen
Vårterminen: 8 januari – 4 juni
Studieort/plats
Åredalens folkhögskola, Åre kommun
Studieomkostnad
6200 kr, läs mer om kostnader nedan
Ansök nu
Utbildningen är fullbokad

Utbildningen är fullbokad

Antagningskrav
18 år och äldre. Det krävs inte att du har idrottat på hög nivå för att gå KRIK-linjen, utan det är din vilja och längtan efter att idrotta och lära dig mer som är viktig!
Första ansökningsdagen
15 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 30 april. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
Ges senast den 24 maj

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”Ansök nu”. Då kommer du till Schoolsoft där du skapar ett inlogg och därefter fyller i din ansökan.

I ansökan ska följande bifogas:

 • Betyg från tidigare skolgång
 • Ett personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå kursen. Bifoga gärna ett foto på dig själv.
 • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan till exempel vara en lärare, arbetsgivare eller ledare. Lägg in referenserna och fotot i det personliga brevet.

 • Att få grundläggande bibelkunskap samt bearbeta och fördjupa sin tro. 
 • Att få möjlighet att utvecklas inom många olika idrotter. 
 • Att få öva sig i att ta ledaransvar och samarbeta i grupp. 

Undervisningen är avgiftsfri. Studieomkostnaden för kursen är cirka 6200 kr vilket täcker resor, hyra av utrustning, vissa idrottsaktiviteter och kopiering.  Kostnad för kurslitteraturen tillkommer vilket beräknas kosta cirka 800 kr. På KRIK-linjen kommer vi att ha cirka fyra till fem kursdagar i skidbacken. Liftkort för dessa dagar ingår inte i studieomkostnaderna.

 

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar med mera läs mer här: Kostnader 

Undervisningen på KRIK-linjen sker i olika former som föreläsningar, samtal och praktiska moment. Vissa ämnen läser vi i block medan andra är återkommande under en längre tid.
Under året är klassen indelad i mindre grupper som ses för bön, samtal och bibelläsning.  

 

De flesta veckorna är det undervisning klassvis måndag till onsdag och valbara kurser med övriga kursdeltagare på skolan torsdag till fredag. KRIK-linjen har ett nära samarbete med Bibellinjen och många teoretiska lektioner inom tro och liv har vi tillsammans med dessa deltagare. Vi kommer fördjupa oss i kristen tro och hur den kan berika och utmana våra liv. Vi kommer också att fokusera på ledarskap utifrån olika perspektiv, där du kommer få chansen att utvecklas som ledare genom praktiska och teoretiska moment.

 

Tillsammans kommer vi att prova på, utvecklas och leda varandra i olika idrotter. Det krävs inte att du har idrottat på hög nivå för att gå KRIK-linjen, utan det är din vilja och längtan efter att idrotta och lära dig mer som har stor betydelse. 

 

Vi kommer att vara mycket utomhus och på så sätt lära oss mer om friluftsliv och fjällvärlden runt omkring oss. Vi följer årets årstider och fokuserar på de moment som utövas i fjällmiljö så som vandring och skidåkning.  

 

Gemenskapen på skolan är en stor och viktig del av folkhögskoleåret. Du kommer möta många människor med olika intressen och bakgrund. På kvällstid och helger kommer det arrangeras många olika sociala aktiviteter som blir en guldkant på ditt år.  

 • Lärjungaskap: Praktisk vägledning i vad det innebär att följa Jesus i vardagen. Undervisning i bön och lovsång, tro och tvivel, att dela tron med andra med mera. 
 • Bibelkunskap: Kunskap om Bibelns böcker samt redskap till fördjupning och tolkning. 
 • KRIK: Kunskap om KRIK som organisation och arbetssätt. 
 • Idrott: Prova på, leda och utvecklas inom olika idrotter.  Hitta glädjen i att idrotta och träna oavsett dina förkunskaper. Fokus ligger på sporter och aktiviteter som utövas i fjällmiljö så som skidor, vandring och cykling. Men även bollsporter, lekar och individuella idrotter. 
 • Friluftsliv: Grunderna i friluftsliv med fokus på fjället under olika årstider och väder. Reflektion och samtal kring klimatfrågor, miljöansvar och vårt förhållande till naturen. 
 • Ledarskap: Undervisning och praktisk träning i ledarskap, kommunikation och gruppdynamik. 
 • Event: Planering och genomförande av event av olika slag, bland annat i samarbete med lokala församlingar.
 • Teamsamlingar. Mindre grupper som möts för bön och samtal  
 • Bibelläsningsgrupper.  Kontinuerlig bibelläsning i mindre grupper 
 • Praktik. En kväll i veckan kommer du tillsammans med andra kursdeltagare har praktik i en lokal församling eller organisationer.  

Valbara kurser innebär att du själv kan påverka utformningen av din utbildning och vilka områden du vill fördjupa dig i utifrån dina egna intressen. Samtidigt får du möjlighet att träffa och lära känna deltagare från de andra kurserna på skolan som valt samma valbara kurs som du. I varje period finns det ett urval av kurser från skolans olika inriktningar, till exempel keramik och måleri, fjäll- och friluftskurser och allmänna kurser.  

 

De valbara kurserna ligger på torsdagar och fredagar under tre sexveckorsperioder under ett läsår. Du läser en valbar kurs under höstterminen och två valbara kurser under vårterminen. 

 

Du kan läsa mer om de valbara kurserna här: Valbara kurser

Skolan erbjuder två utbildningar med inriktning mot bibel och tro: KRIK-linjen och Bibellinjen.  Den största skillnaden är att man får mer bibelundervisning och teologistudier på Bibellinjen (cirka 3 dagar/vecka) än KRIK-linjen (cirka 1 dag/ vecka). KRIK-linjen har istället fler praktiska moment kring ledarskap, event och idrott.  

 

Figurerna nedan är ett försök att visualisera ämnesfördelningen på Bibellinjen respektive KRIK-linjen:

 

 

Cirkeldiagram med ämnesfördelning på KRIK-linjenCirkeldiagram med ämnesfördelning på KRIK-linjen

tre glada snowboardåkare som står på en bergstopp i motljus
närbild på bibel
tre personer i en soffa dricker kaffe och samtalar

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Teamsamlingar

Under året tillhör du en mindre grupp som ses regelbundet för bibelläsning, bön och samtal om livets små och stora frågor.

Sporthall

På skolan finns en sporthall som du har tillgång till under året. Här kommer det bli mycket svett, skratt och tävlingar.

Fjällen

Skolan är omgiven av en fantastisk natur med närhet till stigar för vandring och löpning, längdspår och skidbackar.

tre personer motljus

En glimt från KRIK-linjen

En lätt, kall bris möter gruppen som med rosiga kinder samlats i en ring i den mjuka ljungen på fjällets topp. Utsikten är verkligen storslagen och andaktens tankar om Guds storhet och omsorg om lilla mig blir gripande.”

Vad säger du om året på KRIK-linjen?

Porträtt på deltagare

“Mitt år på KRIK-linjen har betytt jättemycket för mig! Framförallt för den härliga gemenskapen som vi haft i klassen och på skolan. Jag är också glad att jag har fått fördjupa den tro jag har.”

Lovisa Abenius, 20 år

KRIK-linjen

Porträtt på deltagare

"En av de bästa sakerna med året har varit min praktikplats. Jag har varit ledare på barnkyrkan i Bykyrkan vilket har utmanat mig så mycket och fått mig att växa som person."

Tha Dahtsee, 26 år

KRIK-linjen

gäng på skidor som står och hänger

Följ KRIK-linjen på instagram

Här får du en inblick i det mesta som kan  hända under ett folkhögskoleår och hur det är att gå KRIK-linjen. Häng med för att lär känna årets deltagare och se vad de gör på dagarna!