Man studerar samtidskonst

Samtidskonst

Vad finns det för tendenser i konsten och varför? På kursen Samtidskonst blickar vi tillbaka i konsthistorien och reder ut olika begrepp inom konsten för att få perspektiv på samtiden.  Kursen ger dig nycklar till olika sätt att närma dig samtidskonsten.

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på konsten idag och kanske vill bli en mer rutinerad besökare på konstutställningar eller bara vill kunna se konsten på nya sätt.

Snabbfakta

Utbildningens längd
26 veckor
Studietakt
Deltidsstudier 50% ca. 25 tim/vecka
Studieform
Distans. Inga obligatoriska fysiska träffar
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
Startar 23 oktober 2024
Vårterminen
Avslutas 16 maj 2025
Studieort/plats
Ortsoberoende
Studieomkostnad
1500 kr, läs mer om kostnader nedan

Antagningskrav
18 år och äldre. Inga förkunskaper krävs
Första ansökningsdagen
10 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 8 oktober. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
Vid för få anmälda (minimum 10 deltagare) reserverar vi oss rätten att ställa in kursen, detta meddelas senast 15 oktober.

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”Ansök nu”. Då kommer du till Schoolsoft där du skapar ett inlogg och därefter fyller i din ansökan.

I ansökan ska följande bifogas:

  • Betyg från tidigare skolgång
  • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan till exempel vara en lärare, arbetsgivare eller ledare.
  • Ett personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå denna kurs.

Du studerar på individuell nivå, utifrån en gemensam grund. Vi läser aktuella artiklar och ser på inslag på internet som vi diskuterar. Vi besöker utställningar, enskilt eller gemensamt om tillfället ges (kursen har inga obligatoriska fysiska träffar).  

Du får ett antal inlämningsuppgifter där du själv testar sätt att se på konsten och prata om den. Du behöver inte ha erfarenhet sedan tidigare, bara en dator med internet. Vi använder Teams och du får tillgång till Office 365 under din studietid. Vi bestämmer mötestider för våra träffar på distans gemensamt så att de ska passa alla.  

  • Konsthistoria 
  • Rummet: Konst i olika sammanhang 
  • Konstteori och tolkning 
  • Att läsa ett konstverk – att göra en konstanalys 
  • Videokonst 
  • Frågor och diskussioner kring aktuella konstutställningar 

Kursen har som mål att öka förståelsen av samtidskonst, förmågan att analysera konst samt förmågan att se konsten i ett större sammanhang. Vid kursens slut ska deltagaren kunna tolka samtida konstuttryck och känna till olika samtida konstnärer samt kunna ge en personlig åsikt om konstverk. 

Undervisningen är gratis. Du bekostar själv eventuella resor och inträde på muséer och utställningar. Du behöver tillgång till en dator med uppkoppling på Internet – det går att använda dator på biblioteket i ditt närområde. 

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Studietakten

Du studerar i egen takt på egna valda tider, kursen går på halvfart vilket gör att det går bra att kombinera den med arbete eller andra studier.

Platsen

Du studerar hemifrån, eller där du befinner dig, inga obligatoriska resor ingår. Du får upptäcka konst från ett flertal platser i Sverige och världen både genom kursledare och kurskamrater.

Konst, inte bara teori

Att se andras konst ger ofta inspiration till ett eget skapande och under kursen kan du få råd och feedback av kursledare och kurskamrater kring detta.

En glimt från Samtidskonst

“Det blev två utställningar idag; den ena på nätet och den andra på ett ställe i staden jag aldrig varit på tidigare. Jag kikade på en intervju med konstnärinnan som ställer ut och ser fram emot att få bolla alla intryck med mina kurskamrater i morgon. Så skönt förresten att kunna kliva in i klassrummet i pyjamas, och sträcka ut sig framför datorn.”