Två personer åker skidor i motljus

Fritidsaktiviteter

Att studera på folkhögskola innebär förstås inte bara studier! På Åredalens folkhögskola finns det mycket som du kan göra på fritiden. Här nedan har vi beskrivit några av de aktiviteter som våra deltagare brukar göra på sin fritid.

Folkhögskolan har en egen idrottshall som finns tillgänglig för skolans deltagare på kvällar och helger. Här samlas ofta deltagare från olika kurser för att idrotta och leka tillsammans. Det finns också en träningshörna som är utrustat med fria vikter, kettlebells och skivstång. I anslutning till sporthallen finns  duschar, omklädningsrum och bastu. 

Precis utanför skolan finns en grillplats som du gärna får använda! I dagligt tal kallad “Paviljongen”. Här kan du sitta under tak och grilla en korv eller ta en kopp kokkaffe på kvällen. 

Varje onsdag kväll mellan 18.00 och 20.00 ordnar två personal från skolan någon kvällsaktivitet som du är välkommen att delta på! Det kan vara spelkväll, stickning, pepparkaksbakning eller något helt annat beroende på årstid och humör!  

Eftersom folkhögskolan ligger så vackert i Åredalen är det lätt att komma ut i naturen efter skoltid. Det mäktiga Rista-fallet (känt från filmen om Ronja Rövardotter) ligger på gångavstånd från skolan för att ge ett exempel. Några kilometer bort finns Helgesjön. Kvällspromenader på de fina grusvägarna som omger skolan rekommenderas. 

Skolan har ett andaktsrum som kan användas av alla som önskar en stunds lugn och ro. Utövare av alla religioner och även icke-troende är välkomna att besöka andaktsrummet för en stilla stund. Det arrangeras även morgonandakter i andaktsrummet några dagar i veckan dit alla deltagare är välkomna. 

Åre kommun är ju förstås känt för sin skidåkning! Utförsåkning finns bland annat i Trillevallen och inne i Åre. Fina längdskidspår finns i direkt närhet till skolan. Längdspåren vid Röjsmon i Järpen kan också rekommenderas. 

I Järpen finns ett idrottsområde med curlinghall, ishall, fotbollsplan, paddelhall och cykelbana i skogen. Här finns också ett badhus som har kvällsöppet för allmänheten tre dagar i veckan. 

Varje år har skolrådet möjlighet att starta intressegrupper för deltagare som vill utöva sina intressen tillsammans, till exempel inom dans, improvisationsteater, musik, vandring och liknande.