personer på äng

Gå en sommarkurs hos oss!

Är det den här sommaren du ger dig själv chansen att ge dig in i målandets förtrollande värld, lär dig att tälja med kniv och yxa eller sträcker ut benen på fina slingrande fjällstigar? Ta chansen att lära dig något nytt, vistas i härliga miljöer och träffa nya vänner. Åredalens folkhögskola erbjuder flera fina sommarkurser både i Åredalen och i södra Frankrike.

I fem dagar får du lagad mat, vistas i en vilsam miljö och möjlighet att kunna hänge dig åt ditt intresse tillsammans med en grupp likasinnade. Våra kursledare har stor erfarenhet inom sina områden och brinner för att föra sin kunskap vidare till andra.

Här har du kursutbudet för respektive vecka:

Snabbfakta

Kursstarter:

måndag 10 juni för vecka 24,

måndag 17 juni för vecka 25

måndag 24 juni för vecka 26

 

Kurslängd: 5 dagar

 

Anmälan öppnar: 15 december

 

Sista anmälningsdag: 3 maj

 

Kurserna är avgiftsfria, men kostnad för mat, boende och studiematerial tillkommer. Mer information om detta hittar du under fliken Priser längre ner på sidan.

 

 

Varmt välkommen! 

För att ansöka till en kurs klickar du på ”ansök nu”. Då kommer du till schoolsoft där du skapar ett inlogg.

 

Faktura kommer att skickas till dig när du har tackat ja till platsen. När fakturan är betald så har du en plats i kursen.

 

Vi gör såklart allt för att alla som anmäler sig ska få en plats på kursen. Om kursen skulle vara fullbokad när du skickar in din ansökan så ställs du i kö på vår reservlista.

Priserna avser de kurser som är förlagda på Åredalens folkhögskola. Priser för södra Frankrike hittar du i kursbeskrivningen om Konstkurs i Frankrike.

 

Kursavgift: Fritt, folkhögskolekurs

 

Studiematerial/studieomkostnad: 500kr (betalas på plats)

 

Boende måndag – fredag: 1980kr

 

Mat måndag frukost – fredag lunch: 1997kr

 

Övrigt:

  • Extra natt (söndag-måndag eller fredag-lördag): 450 kr/natt. Hör av dig till skolan om du önskar bo ännu längre.
  • Slutstädning vid avresa: 500 kr/rum
  • Sänglinne: 250 kr
  • Dubbelrum kostar 300 kr/person/natt, hör av dig till skolan om du önskar det

Fram till den 1 juni kan du avboka din plats och få tillbaka hela summan. Efter den 1 juni får du tillbaka pengarna minus en administrativ avgift på 500kr.

 

Vi har rätten att senast två veckor innan kursstart ställa in kursen om vi inte fått tillräckligt många deltagare. Självklart får du då tillbaka hela avgiften.

Låda med akvarellfärger
tre personer skördar potatis

Sommarkurser - vecka 24

Vill du kombinera storslagen fjällvandring med erfarenheter ur den kristna retreat- och pilgrimstraditionen? Då är detta ett tillfälle till fördjupning och reflektion i fjällmiljö för dig. 

 

Under kursen kommer du att få besöka några av våra vackraste naturmiljöer i området runt Åredalen där du får lära dig grundläggande fjällvett vid vandring. Dagsturerna är mellan 5 och 15 km långa. Vandring i lugnt tempo med delvis utmanande terräng. 

 

Utöver detta lär du känna ”Pilgrimens sju nyckelord”, får redskap för att hantera stress och oro samt ger dig själv tid till tystnad och berikande samtal, bland annat reflektion över bibeltexter. 

 

Datum: Start måndag 10/6 klockan 9.30 och avslut fredag 14/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Olof Roos 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kr som betalas på plats

Antal kursdeltagare: Max 15  

Har du fjällvandrat förut men är nyfiken på att lära dig mer om landskapet du vandrar i? Då är du välkommen att följa med på denna sommarkurs! 

 

Med en nyfikenhet vandrar vi på fjället och du kommer bland annat att få lära dig mer om fjällets växter och djur, hur landskapet har formats, kulturella spår från förr och även nutida spår av människor. En vecka med fokus på njutomhus med vackra vyer, bad i fjällbäckar och nya bekantskaper.  

 

Dagsturerna är mellan 10 och 20 km långa i delvis krävande terräng. De anpassas efter vädret och gruppens förutsättningar för dagen. 

 

Datum: Start måndag 10/6 klockan 9.30 och avslut fredag 14/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Kim Norlin, fjällguide och lärare i friluftsliv på Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

Vill du ägna en vecka åt att måla och inspireras kreativt av andra? Välkommen att söka till sommarkursen i måleri! 

 

Här får du chansen att experimentera och göra en djupdykning i färg och måleri. Du kommer att få arbeta med både traditionella och moderna metoder. Fokus ligger på ditt eget skapande och att hitta ditt uttryck i konsten, men tid kommer även att läggas på att samtala om och titta på konst. Kursen kommer även att bedrivas utomhus för studier av friluftsmåleri i det vackra landskapet med både pilgrimsled och Ristafallet runt knuten. 

 

Datum: Start måndag 10/6 klockan 9.30 och avslut fredag 14/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Linda Petersson Ödbring, konstnär och lärare i konst på Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

FULLBOKAD!

 

Vill du lära dig en primitiv metod att bränna lera till keramik? Då är svartbränning något för dig! 

 

Med inspiration från tidig historisk keramik får du prova på olika grundtekniker att handforma lera. Du kommer även få prova att tumma, ringla och skulptera samt gräva upp din egen lera från en fjällsjö, bereda den och arbeta med den. Tillsammans med övriga kursdeltagare bygger du under torsdagen en ugn utomhus där veckans alster ska brännas. Att sedan vakta och pyssla om elden tillsammans långt in på kvällen brukar vara fina varma timmar. Kunskaperna du får med dig efter kursen kommer du sedan kunna använda för att göra egna bränningar utan tillgång till elugn. En del av kursen hålls inomhus men förbered dig för mycket tid utomhus vid eld och vatten. 

 

Datum: Start måndag 10/6 klockan 9.30 och avslut fredag 14/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Mirjam Copp – Keramiker 

Studiematerial/studieomkostnad: Cirka 500 kronor materialkostnad som betalas till kursledaren. Mer info om detta kommer i välkomstbrevet. 

Antal kursdeltagare:: Max 10 

Vill du måla i akryl, inspireras till att hitta din kreativitet och ditt skapande, utan att känna att du behöver prestera? Då är den här kursen något för dig. 

 

Du behöver inte ha målat förut, men ha en längtan efter att få hålla på med färg och form. Du får måla med akrylfärger och använda olika strukturer, göra övningar tillsammans med andra för att släppa prestationen och måla inifrån och ut. Du och de andra kursdeltagarna får inspireras kreativt av varandra och kommer även att få måla fritt med egna projekt. 

 

Utrustning som ingår: Vi tillhandahåller basmaterial, som färger, penslar, papper. Ta med eget extra material om du vill. 

Datum: Start måndag 10/6 klockan 9.30 och avslut fredag 14/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Petra Danielsson – socionom, psykoterapeututbildad, uttryckande konstterapeut och kurator på Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

FULLBOKAD!

 

Vill du gå en sommarkurs i konst och kultur i Sydfrankrike? Här finns en kurs för dig som skapar och vill få nya intryck. 

 

Du får uppleva färg med bland annat studiebesök i Roussillon, besök på museet där man förr tillverkade pigment (första veckan), du får se inspirerande landskap och utställningar samt skapa tillsammans med andra i en kreativ miljö. Vi arbetar praktiskt i olika tekniker och för diskussioner kring konst. Kursen är öppen för alla åldrar och gratis för alla, du betalar bara för boende, inträden, mat och resor. Välj om du bara vill gå en vecka eller stanna två veckor.

Bilder från staden och sommarkursen finns på vår facebook-sida och Instagram: ecole_de_mont_cotton 

 

Datum: 17-21/6

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Bagnols sur Cèze i Sydfrankrike (Gard) 

Kursledare: Helena Schmidt – lärare på Konst & Språk, Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: Inträde och bussresor kostar ca 440 kronor/vecka. Material tar du med själv eller köper på plats. Pigment, krita och bindemedel finns till försäljning. 

Antal kursdeltagare: Max 12 

Boende      

1) större enkelrum med eget badrum: 2420 kronor/vecka
2) mindre enkelrum med eget badrum: 2200 kronor/vecka
3) Större enkelrum med gemensamt badrum: från 2090 kronor/vecka
4) Stort dubbelrum 1650 kronor per person/vecka  

Lakan finns att hyra, ta med dig egen badhandduk. Det finns sex rum med eget badrum och toalett, samt sex rum där du delar badrum med de andra. Kök och uteplatser är gemensamma.  

Städ av rummet kostar 500 kronor extra.  

Mat: Matkostnad står du för själv, det finns kök och marknad.  

Resa: Du ordnar din resa till och från Frankrike själv, hjälp med hämtning i Avignon kan ordnas. Tips angående resor ges till gruppen via mejl, (bra att vara ute i god tid, minst en månad innan kursstart). Ankomst är tidigast söndag, du kan boka extra nätter. (Går du två veckor betalar du inget extra för helgen 15-16 juni).

Sommarkurser - vecka 25

FULLBOKAD!

 

Vill du gå en sommarkurs i konst och kultur i Sydfrankrike? Här finns en kurs för dig som skapar och vill få nya intryck. 

 

Du får uppleva färg med bland annat studiebesök i Roussillon, besök på museet där man förr tillverkade pigment (första veckan), du får se inspirerande landskap och utställningar samt skapa tillsammans med andra i en kreativ miljö. Vi arbetar praktiskt i olika tekniker och för diskussioner kring konst. Kursen är öppen för alla åldrar och gratis för alla, du betalar bara för boende, inträden, mat och resor. Välj om du bara vill gå en vecka eller stanna två veckor. 

 

Bilder från staden och sommarkursen finns på vår facebook-sida och Instagram: ecole_de_mont_cotton 

 

Datum: 17-21/6

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Bagnols sur Cèze i Sydfrankrike (Gard) 

Kursledare: Helena Schmidt – lärare på Konst & Språk, Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: Inträde och bussresor kostar ca 440 kronor/vecka. Material tar du med själv eller köper på plats. Pigment, krita och bindemedel finns till försäljning. 

Antal kursdeltagare: Max 12 

Boende      

1) större enkelrum med eget badrum: 2420 kronor/vecka
2) mindre enkelrum med eget badrum: 2200 kronor/vecka
3) Större enkelrum med gemensamt badrum: från 2090 kronor/vecka
4) Stort dubbelrum 1650 kronor per person/vecka  

Lakan finns att hyra, ta med dig egen badhandduk. Det finns sex rum med eget badrum och toalett, samt sex rum där du delar badrum med de andra. Kök och uteplatser är gemensamma.  

Städ av rummet kostar 500 kronor extra.  

Mat: Matkostnad står du för själv, det finns kök och marknad.  

Resa: Du ordnar din resa till och från Frankrike själv, hjälp med hämtning i Avignon kan ordnas. Tips angående resor ges till gruppen via mejl, (bra att vara ute i god tid, minst en månad innan kursstart). Ankomst är tidigast söndag, du kan boka extra nätter. (Går du två veckor betalar du inget extra för helgen 15-16 juni). 

Sommarkurser - vecka 26

FULLBOKAD!

 

Har du fjällvandrat förut men är nyfiken på att lära dig mer om landskapet du vandrar i? Då är du välkommen att följa med på denna sommarkurs! 

 

Med en nyfikenhet vandrar vi på fjället och du kommer bland annat att få lära dig mer om fjällets växter och djur, hur landskapet har formats, kulturella spår från förr och även nutida spår av människor. En vecka med fokus på njutomhus med vackra vyer, bad i fjällbäckar och nya bekantskaper.  

 

Dagsturerna är mellan 10 och 20 km långa i delvis krävande terräng. De anpassas efter vädret och gruppens förutsättningar för dagen. 

 

Datum: Start måndag 24/6 klockan 9.30 och avslut fredag 28/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Kim Norlin – fjällguide och lärare i friluftsliv på Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

Älskar du löpning, vill vara till fjälls, reflektera kring ett hållbart liv och förvärva fjällkunskap? Då är detta dagar för dig! 

 

Fjällöpning skiljer sig från annan typ av löpning, både vad gäller upplevelse, stigar och säkerhet. Fjällkunskap och säkerhet är en viktig del i denna kurs. Vidare samtalar vi om löpteknik, mental närvaro och njuter av att springa i storslagen natur.  

 

Dagarna varvas med intervallpass, korta lugna pass och heldagar ute på fjället. 

 

Datum: Start måndag 24/6 klockan 9.30 och avslut fredag 28/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, men du har lättare att tillgodogöra dig kursen om du i ditt vardagliga liv har för vana att springa några dagar i veckan 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Johan Ranbrandt – löpare med många års erfarenhet av guidning i fjällen 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

Vill du hämta kraft och energi från naturen och samtidigt lära dig mer om marken du går på och växterna du ser? Följ då med på den här sommarkursen! 

 

Här får du får njuta av naturens lugn och använda dina sinnen. Du kommer att få lyssna till porlande bäckar och fågelkvitter, vandra i sprakande försommargrönska och känna vinden i ansiktet. Allt detta har en lugnande och stärkande effekt på kroppen.  

 

Dagsturerna anpassas efter väder och dagsform, men räkna med att gå minst 5 km per dag. 

 

Datum: Start måndag 24/6 klockan 9.30 och avslut fredag 28/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Jessica Forsberg – lärare i friluftsliv på Åredalens folkhögskola 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats  

Antal kursdeltagare: Max 15 

FULLBOKAD!

 

Är du nyfiken på att lära dig hur du på ett säkert och effektivt sätt kan skapa användbara husgeråd (eller något helt annat) av trä? Välkommen på en veckokurs i träslöjdens magiska värld! 

 

Hur går du från en färsk björkstock till ett färdigt föremål? Hur kan du tänka kring design, materialval, dekoration, slutfinish och ytbehandling? Detta är frågor som kommer att behandlas under denna inspirerande kursvecka. Självklart kommer även frågan om verktygsvård att tas upp och du lär dig hur du tar hand om dina verktyg på allra bästa sätt.  

 

Kursen är anpassad både efter nybörjare och mer erfarna täljare som vill ha tips och råd för att utvecklas och förfina sin process. 

 

Datum: Start måndag 24/6 klockan 9.30 och avslut fredag 28/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Utrustning som ingår: Verktyg och redskap finns att låna

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Hjalmar Åberg – möbelsnickare och trähantverkare 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15 

Vill du en gång för alla lära dig din digitala kameras manuella inställningar och få koll på exponering? Nu har du chansen!

 

Denna kurs är till för dig som är nybörjare och som i storslagen natur vill lära dig kamerans funktioner och användbara fototekniker för stillbildsfoto. Under veckan varvas teori och praktik i Åredalens vackra omgivningar, med målet att du ska få förståelse för hur exponering (bländare, slutare och ISO), komposition, fokus, ljus- och vitbalansinställningar i kameran fungerar. 

 

Vi har folkhögskolan och dess lokaler som bas men de praktiska fotomomenten tar vi oss ut för att öva på. I närområdet finns både vattenfall, fjäll och fjällskogar att besöka. 

 

Egen utrustning: Egen kamera samt kläder och ryggsäck för att kunna vara ute hela dagarna. Ta med eget stativ om du har, det är dock inget krav. 

Datum: Start måndag 24/6 klockan 9.30 och avslut fredag 28/6 ca 13.30 

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs 

Studieplats: Åredalens folkhögskola 

Kursledare: Peter Svanberg – fotograf och fjällguide 

Studiematerial/studieomkostnad: 500 kronor som betalas på plats 

Antal kursdeltagare: Max 15