Drönarbild över skolan vintertid

Boende

Åredalens folkhögskola har ett internat som ligger precis intill skolan. Det består av flera byggnader och har plats för ca 90 personer. Som kursdeltagare på skolan kan du välja att bo på internatet eller hitta eget boende.

Frågor?

Har du frågor om boendet kan du kontakta vår husfru.

 

Ingegärd Hägglund

0647-665501

ingegard@aredalensfhsk.se

Unik gemenskap

Att bo på internat är en stor del av folkhögskolelivet – man ingår i en gemenskap som för många blir ett av de starkaste minnena från tiden på folkhögskola. 

Internatet ska vara en plats där du får vara dig själv samtidigt som du får utvecklas och växa som person. Det är en plats där man lär sig mycket om sig själv och om andra genom vanliga vardagssituationer och den sociala gemenskapen. Att bo tillsammans med andra innebär att man behöver anpassa sig, visa hänsyn och ta gemensamt ansvar. 

 

Drogfritt 

Åredalens folkhögskola vill erbjuda en positiv, stimulerande, drogfri miljö där vi värnar om den enskilde. Vi vill ge människor en fristad från alkohol och narkotika, därför accepteras inget bruk eller förvaring av alkohol eller andra droger inom skolans verksamhet och boende. Läs om skolans drogpolicy i den studerande rättsliga standarden. 

Internatbeskrivning

Internatet består av flera olika byggnader. Storleken på husen varierar och man bor allt från 5 till 25 personer i samma hus. Man bor i eget eller delat rum samtidigt som man delar kök och allrum med andra personer i huset. Oftast bor man blandat med deltagare från olika kurser, vilket skapar en möjlighet att lära känna fler än bara sina kurskamrater. 

Rum på internatet

Rummen

Alla rum är möblerade. Inredningen består av säng, skrivbord, bokhylla, byrå, fåtölj, gardiner och/eller karmstol. I vissa rum finns det även nattduksbord eller ett litet extrabord.  

De små enkelrummen är ca 10 kvadratmeter och de stora är ca 16 kvadratmeter. Fönstrens storlek kan variera men det vanligaste måttet är 140 X 150cm. 

Till rummet behöver du själv ta med dig: kudde, täcke, sängkläder och handdukar. Ta gärna med personlig saker så du kan skapa en hemtrevlig känsla. 

personer spelar spel i ett vardagsrum

Vardagsrum

Varje internatboende har ett eller två vardagsrum som är mysigt inrett med soffor och fåtöljer. Här finns utrymme för spelkvällar, kolla film och gemenskap  

Bild på ett kök på internatet

Kök & Tvättstuga

I varje internathus finns fullt utrustade kök med porslin, husgeråd, vattenkokare, mikro och kaffekokare. Varje deltagare har en egen plats i kyl, frys och skafferi.  Varje internathus har en tvättstuga med tvättmaskin och torkskåp/torkrummlare  

Önskemål om boende 

I ansökan kan du ange om du önskar bo i dubbelrum eller i stort eller litet enkelrum. Det är många av skolans deltagare som vill bo på internat, vilket gör att vi inte kan garantera att du får det boendet som du önskar.  Det är fler än vad som önskar, som kommer att få bo i dubbelrum.  

Hyresavtal 

I hyran ingår det möblerade rummet, tillgång till Tv-rum och fullt utrustat kök, samt städmaterial och förbrukningsmateriel. Du betalar hyra från och med skolstart till och med skolslut. Du har tre månaders uppsägning på ditt rum, det tillämpas även vid rumsbyte inom internatet. Du betalar hyra för ditt rum även om du är på studieresa eller praktik. Hyresavtalet skrivs på när du kommer till skolan.  

De olika byggnaderna

Dessa tvåvåningshus är likadana och ligger bredvid varandra. Husen har bara enkelrum, och det finns plats för 8 personer per hus. Man bor 4 personer på varje våningsplan som  består av ett kök, ett vardagsrum och två toaletter med dusch. Tvättstugan är gemensam för alla i huset.

 

Bild på internathusen Brunkulla och guckeskog

Detta är vårt äldsta och största hus. Det renoveras under vintern 2017-18. Här finns det plats för 31 personer fördelade på två våningar i små och stora enkelrum eller dubbelrum. I de flesta rummen finns det tvättställ men toaletterna och duscharna ligger i korridorerna. Det finns två kök och två tv-rum i huset. Tvättstugan är gemensam för alla.

 

Bild på internatbyggnaden Jämteborg

Här finns 5 sovrum, där tre av rummen kan nyttjas som dubbelrum. Kök, tvättstuga, tv-rum, två toalett -och duschrum delas gemensamt i huset.

 

Bild på internathuset rektorsvillan

 

 

Detta är en villa med plats för 5 personer, fördelat på ett dubbelrum och tre enkelrum. 2 badrum, kök, vardagsrum och tvättstuga är gemensamt för alla. 

 

Bild på internatbyggnaden Rödbläran

Detta är en villa med plats för 8 personer, fördelat på 2 dubbelrum och 4 enkelrum. 2 badrum, kök, matrum, vardagsrum och tvättstuga är gemensamt för alla. 

 

Internathuset Rödklövern, en röd villa med vita knutar

Planlösningen på dessa byggnader är likadana, och det är 15 rum per hus, både små och stora. Vissa av de stora enkelrummen kan möbleras om till dubbelrum vid behov. Här delar två rum på en toalett och de gemensamma duscharna ligger i nedre delen av husen. Kök, matrum, tv-rum och tvättstuga är gemensam för alla i respektive hus. Sveaborg renoverades 2023. 

 

Bild på internatbyggnaderna sveaborg och vikingborg

Drönarbild på skolområdet