Två personer sätter upp tält i snö

Fjäll & Friluftsliv

På Fjäll & Friluftsliv får du möjlighet att lära dig om fjällets växter, djur och miljö samt om den kultur och historia som finns i fjällen. Tillsammans med andra inhämtar du kunskaper och erfarenheter så att du på egen hand kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Genom hela utbildningen fokuserar vi på samspelet mellan människa, natur och miljö och hur dessa påverkar varandra.

Snabbfakta

Utbildningens längd
1 år
Studietakt
100%
Studieform
På plats
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
21 augusti - 20 december
Vårterminen
8 januari - 4 juni
Studieort/plats
Åredalens folkhögskola, Åre kommun
Studieomkostnad
4500 kr, läs mer om kostnader nedan
Ansök nu
Utbildningen är fullbokad

Utbildningen är fullbokad

Antagningskrav
Du kan bli antagen från och med det året du fyller 18 år
Första ansökningsdagen
15 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 30 april. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
senast den 24 maj

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”ansök nu”. Då kommer du till schoolsoft där du skapar ett inlogg.

I ansökan ska följande bifogas:

  • Betyg eller andra skoldokument från tidigare skolgång.
  • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan t.ex. vara en lärare, arbetsgivare eller ledare.
  • Personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå denna kurs. Bifoga gärna ett foto på dig själv.

Kursen är till för dig som vill utvecklas inom friluftsliv eller som har intresse av att kunna jobba med friluftsliv längre fram. Du lär dig att planera och genomföra både kortare och längre turer under alla årstider i de olika naturtyper som är typiska här i Norden.

Undervisningen är avgiftsfri, men det tillkommer en studieomkostnad på 4500 kr som täcker omkostnader för viss utrustning, transport och litteratur.

 

För omkostnader som berör mat, boende, försäkringar med mera läs mer här: Kostnader

Under hösten lägger vi kunskapsgrunden inom fjällets forna kultur, växter och djur. Vi gör både dags- och övernattningsturer ute i den jämtländska fjällvärlden. Väder och vind kan pröva oss, men också enklare saker som tempo, vägval och gruppdynamik. Det blir en övning i samarbete och lyhördhet. Att ta ansvar för gruppens bästa och för ditt eget lärande är därför en viktig del av kursen.  

 

Vi lär oss om fjällets livsmiljö, växtlighet, växtzoner, topografi, bergarter och om våra gamla fjällfolk. När vintern närmar sig blir kunskaper om utrustning, packning, orientering och lägerliv viktiga för att få trevliga och säkra turer. Under vintern studerar vi djurens och växternas anpassning till kyla, snö och vind. Vi anpassar vårt beteende och våra kunskaper för att bättre klara av snö och kyla. 

 

I skolans omedelbara närhet finns en mängd olika naturtyper, kulturarv och aktiviteter. Vi har naturreservat, sjöar, myrar, skogar, kalfjäll, fågellokaler och de gamla fjällfolkens lämningar. Det ger fantastiska möjligheter att följa fjällets växlingar under året och att lära sig massor om natur, kultur och friluftsteknik. 

 

Kunskaperna som vi har fått ute i det fria fördjupas genom studiebesök, seminarier, föreläsningar, reflektioner och grupparbeten. Vi har flera gemensamma moment med kursen Fjäll & Gårdsliv och övriga kurser på folkhögskolan samt med Fjällbete, ett regenerativt jordbruk i Undersåker.

  • Botanik, ekologi och geologi 
  • Rovdjurskunskap 
  • Första hjälpen 
  • Turteknik och utrustningskunskap 
  • Orientering 
  • Fjällandskapets kultur 
  • Miljö- och naturvård 
  • Vinterfjäll 
  • Verksamhetsförlagd utbildning 

Valbara kurser innebär att du själv kan påverka utformningen av din utbildning och vilka områden du vill fördjupa dig i utifrån dina egna intressen. Samtidigt får du möjlighet att träffa och lära känna deltagare från de andra kurserna på skolan som valt samma valbara kurs som du. I varje period finns det ett urval av kurser från skolans olika inriktningar, till exempel keramik och måleri, fjäll- och friluftskurser och allmänna kurser.  

 

De valbara kurserna ligger på torsdagar och fredagar under tre sexveckorsperioder under ett läsår. Du läser en valbar kurs under höstterminen och två valbara kurser under vårterminen.

 

Du kan läsa mer om de valbara kurserna här: Valbara kurser

Det finns möjlighet att läsa Fjäll & Friluftsliv med allmän inriktning för dig som inte är färdig med din gymnasieexamen och som saknar enstaka kurser. Du kan också läsa Fjäll & Friluftsliv med allmän inriktning som ett av flera år på Allmän kurs på folkhögskolan.

 

Du kan ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare Elna Bohlin för att diskutera om detta kan vara ett bra alternativ för dig. Kontaktuppgifter till henne hittar du här: Kontakta oss

 

Ansök till Fjäll & Friluftsliv med allmän inriktning här: Ansök nu

En tjej hjälper en kille med vandringsryggsäcken
vandrare går på spång
Närbild på person som täljer
Två personer sitter på en sten med vacker fjällutsikt
närbild på träkåsa med lingon i

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Fjordlandskap

Vi besöker Norges vackra fjordlandskap och lär oss mer om naturen och denna miljö.

Vikingabygder

Vi besöker och lär oss om de vikingabygder som fanns kring Storsjön i Jämtland.

Solotur

Under året genomför vi en solotur under rubriken “livsviktigt” med tankar om framtiden.

Två personer eldar i snö vid tält

En glimt från Fjäll & Friluftsliv

”Snart skymning, dags att välja lägerplats. Ryggsäcken tas av, snön trampas till och tälten slås upp. Inom kort sprakar elden och middagens dofter sprider sig. En fin dag till fjälls går mot sitt slut.”

Vad säger du om året på Fjäll & Friluftsliv?

Porträtt på deltagare

“Det har varit ett jätteroligt och utvecklande år! Jag kan nu göra egna turer där jag vintertältar och är mycket tryggare i att vara ute själv i naturen. Tänk om fler kunde ta chansen att gå folkhögskola! Man måste inte vara i 20-30 års åldern utan man kan vara i min ålder!”

Monika Nordenbrand, 57 år

Fjäll & Friluftsliv

Porträtt på deltagare

“Det har varit ett helt fantastiskt år, med en helhetskänsla som varit väldigt kravlös samtidigt som man har lärt sig så mycket! Det har också varit en skön mix av olika typer av människor med olika bakgrund och ålder vilket har varit uppfriskande.”

Magnus Lundquist, 25 år

Fjäll & Friluftsliv

Porträtt på deltagare

“Det är svårt att sätta ord på detta året, men om jag ska försöka så har det varit väldigt roligt och lärorikt på fler sätt än jag hade kunnat föreställa mig. Alla förväntningar har uppfyllts och mycket mer än det. Jag har kunnat slappna av och fått släppa prestation under det här året. ”

Anna Lindberg, 25 år

Fjäll & Friluftsliv

Följ Fjäll & friluftsliv på Instagram

Här får du en inblick i det mesta som kan  hända under ett folkhögskoleår och hur det är att gå Fjäll & Friluftsliv. Häng med för att lär känna årets deltagare och se vad de gör på dagarna!