Guide som visar gruppen vilken riktning de ska skida

Fjällguide

Vad krävs för att leda grupper i svenska fjällen? Vilka svårigheter kan du stöta på och hur ska du hantera dem? Fjällguide är kursen för dig som har erfarenhet och intresse av friluftsliv och som nu vill ta dina kunskaper ett steg längre genom att lära dig hur du leder andra på ett pedagogiskt, hållbart och säkert sätt.

Snabbfakta

Utbildningens längd
1 år
Studietakt
100%
Studieform
På plats
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad
Höstterminen
15 juli - 20 december
Vårterminen
8 januari - 4 juni
Studieort/plats
Åredalens folkhögskola, Åre kommun
Studieomkostnad
4200 kr, läs mer om kostnader nedan
Ansök nu
Utbildningen är fullbokad

Utbildningen är fullbokad

Antagningskrav
Du kan bli antagen från och med det året du fyller 18 år. För Fjällguide gäller även att du ska ha en ettårig utbildning inom friluftsliv eller motsvarande kunskaper/erfarenheter. Du ska tycka om att vara ute och bör ha viss frilufts- och skidvana. Föreningsliv är meriterande. Om du inte har en ettårig utbildning inom friluftsliv rekommenderar vi vår utbildning: Fjäll & Friluftsliv
Första ansökningsdagen
15 december
Sista ansökningsdagen
Antagningsarbetet utförs löpande fram t.o.m. 30 april. Därefter antas i mån om plats.
Antagningsbesked
Ges senast den 24 maj

Ansökan

För att ansöka till en kurs klickar du på ”ansök nu”. Då kommer du till schoolsoft där du skapar ett inlogg.

I ansökan ska följande bifogas:

  • Betyg eller andra skoldokument från tidigare skolgång.
  • Två referenspersoner och deras kontaktuppgifter. Det kan t.ex. vara en lärare, arbetsgivare eller ledare.
  • Personligt brev. Här berättar du lite om dig själv och varför du vill gå denna kurs. Bifoga gärna ett foto på dig själv.

  • Att examineras som fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm 
  • Att kunna bedöma risker utifrån grupp, väder och terräng
  • Att ge möjlighet att träna tillämpat ledarskap i olika situationer 
  • Att ge erfarenhet genom praktik hos verksamheter som har inriktning på friluftsliv/turism 

Undervisningen är avgiftsfri. Studieomkostnaden är 4200 kr vilket täcker resor, studiebesök, kopiering samt andra kostnader som är förknippade med studierna. Ytterligare kostnader i samband med transporter vid kursmoment på annan ort samt kurslitteratur tillkommer. För att kunna delta i studierna behöver du ha tillgång till viss friluftsutrustning. 

 

För kostnader som berör mat, boende, försäkringar m.m. läs mer här: Kostnader

Fjällsäkerhetsrådets norm för fjälledare går som en röd tråd genom hela utbildningsåret. Kursen är uppbyggd av sexton olika utbildningsmoment och består av olika friluftsaktiviteter som du genomför tillsammans med övriga kursdeltagare. Efter avslutad kurs och godkända moment räknas du som examinerad fjälledare vilket ofta krävs för att leda grupper i svenska fjällen. 

 

Utbildningen bygger på fältbaserade metodikstudier inriktade mot friluftsliv och turism. Alla årstider behandlas. Vi har både praktiska och teoretiska lektioner kring fjället, friluftsliv och naturturism. Du kommer även att få träna ditt eget ledarskap genom att leda andra grupper. 

 

En praktikperiod under både höst- och vårtermin ingår i utbildningen. Praktiken förläggs hos verksamheter som har inriktning på friluftsliv/turism. 

  • Ledarskap: Möjlighet att träna tillämpat ledarskap i olika situationer. Handledning i grupp och individuellt konkreta projekt. Personlighetsutveckling. Naturguidning. Att leda grupper med olika bakgrund och kunskap. Ledarskapsteorier
  • Vattensäkerhet – paddling: Sjö – fjäll – skog (Kanadensare. Kust – hav (Norge, kajak). Vattensäkerhet och navigation 
  • Vinterfriluftsliv: Tältning. Snöbivackering. Lavinutbildning SVELAV PRO1
  • Navigation – orientering
  • Hjärt- och lungräddning
  • Skidkunskap: Skidinstruktörsutbildning 1 och 2. Telemark (efter förkunskap). Snowboard (efter förkunskap). Introduktion till att leda toppturer. Introduktion i säkerhet på höga snöfält 
Närbild på två personer som pekar på en fjällkarta
Glad kille tittar ut ut tältöppning
Närbild på person som tänder friluftskök med tändstål
5 personer som vandrar på en stig i kvällssol
Närbild på person som har en kikare hängande på bröstet

Kursens lärare

Unikt med utbildningen

Närområdet

I närheten av skolan finner du storslagen natur av olika karaktär vilket innebär att restiden sällan är lång och att det finns mer tid att lägga på de olika kursmomenten.

Övningstillfällen

Det finns gott om möjligheter till övning att leda grupper av olika slag då Fjällguide bland annat hjälper till som ledare på skolans valbara kurser med friluftsinriktning.

Gruppstorlek

Kursgruppen är liten och det finns mycket tid för din personliga utveckling, tid för samtal och reflektion samt att du snabbt lär känna dina kurskamrater.

Tre personer som skidar genom fjällbjörkarna i kvällssol

En glimt av Fjällguide

”Snön som faller, det knarrande ljudet under skidorna när gruppen sakta glider fram genom fjällbjörkskogen efter en lång dag ute. Alla är tysta och reflekterar över dagens nya insikter och erfarenheter.”

 

Vad säger du om året på Fjällguide?

Porträtt på deltagare

“Jag läste äventyrsguide på gymnasiet och har nu gått fjällguide här på skolan. Jag ville få fjälledarnormen så jag har möjlighet att guida i fjällen, så i sommar kommer jag jobba som guide. Det har varit bra och varierande år där jag fått träffa likasinnade människor.”

Jonathan Björk, 25 år

Fjällguide

Porträtt på deltagare

“Mina kurskamrater har varit mellan 22 och 46 år, det blir så spännande möten när vi har så olika bakgrund. Det visar att denna utbildning kan passa oavsett var i livet man är. Jag gillar också att bo i lugnet nära fjällen. Det är som att bo på en stor lekplats där många av mina intressen finns nära till hands.”

Cecilia Brandström, 31 år

Fjällguide

Följ Fjällguide på Instagram

Här får du en inblick i det mesta som kan  hända under ett folkhögskoleår och hur det är att gå Fjällguide. Häng med för att lär känna årets deltagare och se vad de gör på dagarna!